Saçak seviyesi ne demektir?

sacak-seviyesi-ne-demektir

Binanın kot aldığı noktadan saçak seviyesine kadar olan mesafesi bina yüksekliği olarak biliniyor. Peki Saçak seviyesi ne demektir? diyorsanız işte yanıtı…

Saçak seviyesi ne demektir?
Binanın kot aldığı noktadan saçak seviyesine kadar olan mesafesi bina yüksekliği oluyor. Bina yüksekliği imar planı ve yönetmelikte öngörülen yükseklik olarak karşımıza çıkıyor. Bu doğrultuda kat izni de belediyelerin imar planları doğrultusunda veriliyor.

Bir bölge için hazırlanmış imar planlarında belirtilen kat yüksekliğinden fazla kat çıkılamıyor. Peki Saçak seviyesi ne demektir? diyorsanız işte yanıtı…

Yapı düzeni kapsamında karşımıza çıkan saçaklar, yapıda altı boşta olarak yapılan örtüye deniyor. Daha detaylı bir şekilde açıklamak gerekirse, saçak şu şekilde tanımlanıyor;

“Bir yapının herhangi bir bölümünü güneş ve yağmurdan koruması için, o bölümden dışa taşkın ve altı boşta olarak yapılan örtü.”

Saçak seviyesi ile ilgili açıklama ise 3030 Sayılı Kanun Kapsamı Dışında Kalan Belediyeler Tip İmar Yönetmeliğinde madde 16’da yapı düzenine ait tanımlar arasında bulunuyor. 16. maddenin 9. bendine göre saçak seviyesi şu şekilde açıklanıyor;

Madde 16- Yapı düzenine ait tanımlar:
9) Saçak seviyesi: Binaların son kat tavan döşemesi üst kotudur.

Ahu Tahtası
Bir ahşap saçakta, merteklerin uçlannı birleştiren tahtaya deniyor.

Su basman seviyesi kaçtır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com