Riskli yapı yıkım kararına itiraz!

Riskli yapı yıkım kararına itiraz

Muhtemel bir afette içerisinde yaşayanların can güvenliklerinin olmadığı riskli yapılar yapılar yıkılarak yeniden inşa ediliyor. Peki riskli yapı yıkım kararına itiraz edilir mi? diyorsanız işte riskli yapı yıkım kararına itiraz…

Riskli yapı yıkım kararına itiraz!
Riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü bitirmiş olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmî ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapılar riskli yapı olarak ifade ediliyor.

Yapılan tespitler sonucunda Riskli olduğu tespit edilen yapılar, tespiti yapanlar tarafından (Bakanlığa, belediyelere, il özel idarelerine, büyükşehirlerde büyükşehir belediyelerine, büyükşehir ilçe belediyelerine veya Bakanlıkça lisanslandırılacak, kurum ve kuruluşlar) Müdürlüğe bildiriliyor.

Müdürlük raporları inceliyor, raporlarda eksik veyahut yanlış hususların bulunması halinde raporlar ilgilisine iade ediliyor, diğer raporlar ise ilgili tapu müdürlüğüne bildiriliyor..Peki riskli yapı yıkım kararına itiraz edilir mi? diyorsanız işte riskli yapı yıkım kararına itiraz…

Uygulamaya başlanmadan önce, riskli yapıların yıktırılması için, bu yapıların maliklerine 60 günden az olmamak üzere süre veriliyor. (60 gün+) Bina, tüm kat maliklerinin rızası ile , eski bina yıkım ruhsatı çıkartılarak yıktırılıyor.

Bina boşaltılmadığı sürece, ikamet edilen binada bir kat maliki dahi yıkımı istemezse yıkım ruhsatı çıkartılamıyor. Bu süre içinde de yapı, malik tarafından yıktırılmadığı takdirde, yapının idari makamlarca yıktırılacağı belirtilerek ve tekrar süre verilerek tebligatta bulunuluyor. (30 gün)

Ancak yine bina boşaltılmadığı sürece ikamet edilen binada bir kat maliki dahi yıkımı istemezse yıkım ruhsatı çıkartılamıyor. Bu süreçte ilgili malikler hakkında cezai yaptırımlar söz konusu olabiliyor.

Kentsel dönüşüme itiraz dilekçesi 2016!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com