Riskli yapı nasıl tespit edilir?

riskli yapı nasıl tespit edilir

Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Bakanlık veya İdare tarafından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının görüşü de alınarak belirlenen ve Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından kararlaştırılan alan, riskli alan olarak tanımlanıyor. Bu alanda yer alan yapılar ise riskli yapı olarak karşımıza çıkıyor.Peki riskli yapı nasıl tespit edilir? diyorsanız işte yanıtı..

Riskli yapı raporu almak için bina maliklerinden birinin veya kanuni temsilcisinin başvurusu yeterli oluyor. Apartmanlarda karar almaya gerek olmuyor. Bu aşamada çoğunluk aranmıyor.

Riskli Yapı Tespiti için İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne müracaat ederek tespit kredisi talebinde bulunmak mümkün oluyor. Aynı şekilde yıkım işleri ve tahliye işlemleri için de İdareden yardım ve kredi talebi istenebiliyor. Riskli yapı tespiti talebinde bulunmak için, tapu belgesinin ve kimlik belgesinin fotokopisi yeterli oluyor.

Bakanlık, süre vererek maliklerden riskli yapı tespiti yaptırmalarını istiyor. Tespit, verilen süre içinde yapılmazsa Bakanlık veya İdare tarafından tespit yapılıyor. Bakanlık belirlediği alanlardaki riskli yapıların tespitini süre vererek İdareden de isteyebiliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisanslandırılmış kuruluşlar tarafından riskli yapı tespiti yapılabiliyor. 6306 Sayılı Kanun uyarınca ne tür alanların riskli yapı teşkil edildiği açıklanıyor.

Bu açıklamalarla birlikte riskli yapı tespiti yapıldıktan sonra, bu durum bir risk tespit raporu”ile ayni hak ve şahsi hak sahiplerine tebliğ ediliyor.

Riskli yapı nedir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*