Risk değerlendirmesi yenileme süresi nedir?

Risk değerlendirmesi yenileme süresi nedir
Risk değerlendirmesi işyerindeki tehlikelerin belirlenmesi ve bu tehlikelerin önlenmesi için yapılan çalışmalar oluyor. Peki risk değerlendirmesi yenileme süresi nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Risk değerlendirmesi işyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi, bu tehlikelerin riske dönüşmesine yol açan etkenler ile tehlikelerden kaynaklanan risklerin analiz edilerek derecelendirilmesi ve kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması amacıyla yapılması gerekli çalışmalara deniyor.

Kanunen bir çalışanın olması, işyerinde risk analizi yapılmasını zorunlu kılıyor. Buna göre bir kapıcı çalıştıran apartmanların da risk değerlendirmesi yapmaları gerekiyor. Risk değerlendirmesinin yapılmaması halinde idari cezalar uygulanıyor.Peki risk değerlendirmesi yenileme süresi nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Yapılmış olan risk değerlendirmesi; tehlike sınıfına göre çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli işyerlerinde sırasıyla en geç iki, dört ve altı yılda bir yenilenmesi gerekiyor.

Risk değerlendirmesinin yenilenmesine ilişkin bilgiler ilgili yönetmelikte şu şekilde yer alıyor:

MADDE 12 –
(1) Yapılmış olan risk değerlendirmesi; tehlike sınıfına göre çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli işyerlerinde sırasıyla en geç iki, dört ve altı yılda bir yenilenir.

(2) Aşağıda belirtilen durumlarda ortaya çıkabilecek yeni risklerin, işyerinin tamamını veya bir bölümünü etkiliyor olması göz önünde bulundurularak risk değerlendirmesi tamamen veya kısmen yenilenir.

a) İşyerinin taşınması veya binalarda değişiklik yapılması.

b) İşyerinde uygulanan teknoloji, kullanılan madde ve ekipmanlarda değişiklikler meydana gelmesi.

c) Üretim yönteminde değişiklikler olması.

ç) İş kazası, meslek hastalığı veya ramak kala olay meydana gelmesi.

d) Çalışma ortamına ait sınır değerlere ilişkin bir mevzuat değişikliği olması.

e) Çalışma ortamı ölçümü ve sağlık gözetim sonuçlarına göre gerekli görülmesi.

f) İşyeri dışından kaynaklanan ve işyerini etkileyebilecek yeni bir tehlikenin ortaya çıkması.

Risk değerlendirmesi örnek formu!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com