Osmanlı tapusu olanlar ne yapmalı?

Osmanlı tapusu olanlar ne yapmalı

3402 sayılı Kadastro Kanunu’nun dördüncü bölümünde Osmanlı tapusu ile ilgili bilgilere yer veriliyor. Peki Osmanlı tapusu olanlar ne yapmalı? diyorsanız işte yanıtı…

Osmanlı tapusu olanlar ne yapmalı?
3402 sayılı Kadastro Kanunu’nun dördüncü bölümünde Osmanlı tapusuyla ilgili bilgilere yer veriliyor. Peki Osmanlı tapusu olanlar ne yapmalı? diyorsanız işte yanıtı…

Elinde Osmanlı Tapusu bulunan kimseler, bu tapularını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alınan karara göre Cumhuriyet tapusuna çevrilebiliyor.

Alınan kararına göre tapu sahipleri dedelerinden kalma Osmanlı tapulu taşınmazlar için kadastro çıktıktan sonra 10 yıl içerisinde dava açıp parasını arazisinin mülkiyetini alabiliyor. Bunun mümkün olmadığı durumlarda ise, mülkün karşılığı ücret alınabiliyor.

2009 yılı haberlerine göre; Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Osmanlı Devleti sınırları içerisinde kalan ve daha sonra bağımsızlıklarını kazanan 25 ülkenin taşınmaz mal kayıtlarını dijital ortama aktardı.

Osmanlı tapulu yerlerin geri alınabilmesi için hak düşürücü süre 10 yıl olarak karşımıza çıkıyor.

Medeni Kanun hükümleri:
Olağan zamanaşımı
Madde 712.- Geçerli bir hukukî sebep olmaksızın tapu kütüğüne malik olarak yazılan kişi, taşınmaz üzerindeki zilyetliğini davasız ve aralıksız olarak on yıl süreyle ve iyiniyetle sürdürürse, onun bu yolla kazanmış olduğu mülkiyet hakkına itiraz edilemez.

Olağanüstü zamanaşımı
Madde 713.- Tapu kütüğünde kayıtlı olmayan bir taşınmazı davasız ve aralıksız olarak yirmi yıl süreyle ve malik sıfatıyla zilyetliğinde bulunduran kişi, o taşınmazın tamamı, bir parçası veya bir payı üzerindeki mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tesciline karar verilmesini isteyebilir.

Kök tapu kaydı geçerliliği var mı?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com