Ortaklığın giderilmesi davasında satış nasıl yapılır?

Ortaklığın giderilmesi davasında satış nasıl yapılır

Medeni Kanun gereğince ortak gayrimenkule sahip olan pay sahiplerinin her biri gayrimenkulün paylaşılmasını isteyebiliyor. Peki ortaklığın giderilmesi davasında satış nasıl yapılır? İşte ortaklığın giderilmesi davasında satış..

İzale-i şuyu olarakta bilinen ortaklığın giderilmesi davası ortak mülkiyet altında bulunan gayrimenkulün hissedarlar arasında paylaştırılması ya da mahkeme kararı ile satılarak, değerin hissedarlara verilmesi anlamına geliyor.

Ortaklığın giderilmesi davasında iki türlü durum söz konusu oluyor.Bunlardan biri, gayrimenkulün hissedarlar arasında paylaştırılmaması durumu,ikinci yol ise, gayrimenkulün bölünmesinin mümkün olduğu durumlar oluyor.Eğer gayrimenkulün bölünmesi mümkünse bölünme işlemi gerçekleştiriliyor.

Menkul ya da gayrimenkuller hissedarları arasında taksim edilemezse, paydaşlardan birinin ortaklığın giderilmesi talebi ile Sulh Hukuk hakimliğine başvuru yapılarak hukuki süreç başlatılabiliyor. Bu genellikle gayrimenkullerde rastlanan bir durum oluyor.Peki ortaklığın giderilmesi davasında satış nasıl yapılır?

Türk Medeni Kanun esaslarına göre “Bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa açık artırmayla satışa hükmolunur. Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlıdır.”

Ortaklığın giderilmesi davası açılan gayrimenkulün yukarıda açıklanan koşullara göre aynen bölüşme yoluyla ortaklığın giderilmesine karar verilemiyorsa gayrimenkulün açık arttırmayla satışa sunulması yoluyla giderilmesine karar veriliyor.

Ortaklığın giderilmesi davası açılamayacak haller nelerdir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*