Ortaklığın giderilmesi davası nedir?

Ortaklığın giderilmesi davası nedir

İzale-i şuyu davası olarakta bilinen ortaklığın giderilmesi davası ilgili gayrimenkulün bulunduğu yerin Sulh Hukuk Mahkemesinde açılıyor. Peki ortaklığın giderilmesi davası nedir?Ortaklığın giderilmesi davası neden açılır? diyorsanız işte yanıtı..

Bir gayrimenkule ortak mülkiyet olarak sahip olan hissedarların mallarının aynen paylaşılması veya mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları nispetinde paylaştırılmasına ortaklığın giderilmesi davası deniyor.Ortaklığın giderilmesi davası,izale-i şuyu davası ve paydaşlığın giderilmesi davası olarakta biliniyor.

Ortaklığın giderilmesi davasını gayrimenkulde tapu ile malik olan paydaş veya paydaşların açması gerekiyor. Davayı gayrimenkul hissedarları dışında herhangi bir şahıs veya tüzel kurum açamıyor.

Söz konusu dava bir gayrimenkulün birden fazla kişiye miras olarak kalması gibi durumlarda açılabiliyor.Gayrimenkulün paylaşımı söz konusu olduğunda düşülen anlaşmazlıklar ortaklığın giderilmesi davası ile çözülüyor.

Bu durumda, ortaklar, ortak mülkleri konusunda karar veremezlerse ortaklığın giderilmesini isteyebiliyor. Bu istek durumunda, devlet eliyle, ortaklı mülk ilanla satışa çıkartılıyor ve satış bedeli ortaklar arasında bölüştürülüyor.Ortaklardan herhangi birisi de satın almak için bu davaya katılabiliyor.

Dava için ilgili gayrimenkul hangi ilçedeyse oranın Sulh Hukuk Mahkemesine dilekçe yazarak dava açılabiliyor.

Ortaklığın giderilmesi davası nasıl açılır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*