Ortaklığın giderilmesi davası kim tarafından açılabilir?

Ortaklığın giderilmesi davası kim tarafından açılabilir
Paylı veya elbirliği mülkiyeti şeklinde tescilli gayrimenkullerde ortaklığın giderilmesi için açılan dava ortaklığın giderilmesi davası oluyor. Peki, ortaklığın giderilmesi davası kim tarafından açılabilir?

Gayrimenkule ortak mülkiyet olarak sahip olan hissedarların mallarının aynen taksim edilmesi veya mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında paylaştırılması davasına ortaklığın giderilmesi davası adı veriliyor.

Eğer ortaklığın giderilmesi davası bir gayrimenkul hakkında açılmış ise dava gayrimenkulün bulunduğu ilçe veya il mahkemesinde görülmesi gerekiyor.

Birden çok gayrimenkul hakkında ortaklığın giderilmesi davasının açılmasının istenmesi fakat bu gayrimenkullerin birbirinden farklı il veya ilçelerde yer almasıyla mümkün olabiliyor.Pekiortaklığın giderilmesi davası kim tarafından açılabilir?

Türk Medeni Kanunu’na göre ortaklığın giderilmesi davasında dava açma hakkı sadece ortaklarda oluyor. Gayrimenkule ortak olmayan bir kişi tarafından ortaklığın giderilmesi davası açılamıyor.

Ortaklığın giderilmesi davasını ortaklardan birisi açabileceği gibi, bir kaç ortak diğer ortaklara da açabiliyor. Kanunen ortak mal ya da gayrimenkulün paydaşlarından birisinin paylaşımı isteme hakkı bulunuyor.

Ortaklığın giderilmesi davasında satış işlemleri!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com