Ortaklığın giderilmesi dava açma süresi!

ortakligin-giderilmesi-dava-acma-suresi

Paylı veya elbirliği mülkiyeti şeklinde tescilli taşınmazlarda ortaklığın giderilmesi için açılan davalara ortaklığın giderilmesi davası adı veriliyor. Peki Ortaklığın giderilmesi dava açma süresi nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Ortaklığın giderilmesi dava açma süresi!
Bir taşınmazdaki ortak mülkiyet veya kullanım hakkının ortaklar arasında paylaşılması veya satılması suretiyle sona erdirilmesi için ortaklığın giderilmesi davası açılabiliyor. Dava izale-i şuyu davası olarakta biliniyor.

Bu dava elbirliği ev iştirak halindeki taşınmaz mallar gibi topluluk mülkiyeti taşınmazlarının bölünebilmesi veya satılması için açılıyor. Her hissedar bu davayı açma hakkına sahip oluyor.

Ortaklığın giderilmesi davası, diğer hissedarlara karşı açılıyor. Bu davalar, davaya konu olan taşınır veya taşınmaz malın değerine bakılmaksızın bir dilekçeyle sulh hukuk mahkemesinde görülüyor.

Söz konusu dava, davacıların dışında kalan paydaşlar aleyhine açılıyor. Davada bütün paydaşların davalı olarak gösterilmesi gerekiyor. Aksi halde, davalı olarak gösterilmeyenler varsa onların da davaya dahil ediliyor.

Ortaklığın giderilmesi davalarında her paydaş payı oranında hakka sahip olduğundan şekil bakımdan davaya dahil edilmeleri gerekiyor. Peki Ortaklığın giderilmesi dava açma süresi nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Ortaklığın giderilmesi davası, her zaman açılabiliyor. Ortaklığın giderilmesi davasında mahkeme 3 ay gibi süre içerisinde karara varabiliyor. Ancak davanın yargıtaya taşınması halinde de bu süreç uzayabiliyor.

Ortaklığın giderilmesi davası dilekçesi örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com