Önalım hakkı mirasçılara geçer mi?

önalım hakkı miras

Hisseli bir taşınmaz malın hissedarının vefatı durumunda önalım hakkı mirasçılara geçer mi? Önalım hakkı miras kalır mı?

 

Önalım hakkı mirasçılara geçer mi?
Hisseli bir taşınmaza sahip olan paydaşlar, bir hissedarın hissesini satması halinde 3. şahısa karşı önalım hakkı sahibi oluyor. Bu hak, paylı taşınmazın paydaşlarından birinin payını bir üçüncü kişiye satması halinde, diğer paydaşların aynı sözleşmesel şartlarla bu payın öncelikle alıcısı olabilme yetkisini kendilerine veriyor.

Medeni Kanun gereğince paydaşlardan birinin kendi payını satması durumunda, satışın alıcı ya da satıcı tarafından diğer paydaşlara bildirmesi gerekiyor. Bu bildirim ise noter aracılığı ile yapılıyor.

Önalım hakkı, satışın hak sahibine bildirildiği tarihin üzerinden üç ay ve her hâlde satışın üzerinden iki yıl geçmekle düşer.

Önalım hakkı, alıcıya karşı dava açılarak kullanılır. Önalım hakkı sahibi, adına payın tesciline karar verilmeden önce, satış bedeli ile alıcıya düşen tapu giderlerini, hâkim tarafından belirlenen süre içinde hâkimin belirleyeceği yere nakden yatırmakla yükümlüdür.

Peki, hissedarın vefatı durumunda önalım hakkı mirasçılara geçer mi? Önalım hakkı miras kalır mı?

Önalım hakkı mirasçılara geçer mi?
Önalım hakkı Medeni Kanun gereği doğrudan doğruya ve münhasıran paydaşın şahsında doğuyor. Bu nedene paya bağlı bir hak olan önalım hakkının paydan ayrı ve bağımsız olarak başkasına devredilmesi ve miras yoluyla geçmesi mümkün olmuyor.

 

Önalım hakkı kanunu!

Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*