Ölüm halinde mirasçıların mirası reddetme süresi!

Ölüm halinde mirasçıların mirası reddetme süresi

Reddi miras işlemleri belirlenen süreler içinde yazılı veya sözlü beyan ile Sulh Hukuk Mahkemesine yapılıyor. Peki ölüm halinde mirasçıların mirası reddetme süresi nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Ölüm halinde mirasçıların mirası reddetme süresi!
Miras hukuku esasları gereğince, yasal ve atanmış mirasçılar mirası reddedebiliyor. Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyan şeklinde yapılıyor. Bu reddin kayıtsız ve şartsız olması gerekiyor.

Yasal mirasçılardan biri mirası reddederse onun payı, miras açıldığı zaman kendisi sağ değilmiş gibi, hak sahiplerine geçiyor.

Mirası reddeden atanmış mirasçının payı, mirasbırakanın vefata bağlı tasarrufundan arzusunun başka türlü olduğu anlaşılmadıkça, mirasbırakanın en yakın yasal mirasçılarına kalıyor.
Peki ölüm halinde mirasçıların mirası reddetme süresi nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Miras, üç ay içinde reddedilebiliyor. Bu süre, yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe mirasbırakanın vefatını öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için mirasbırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten işlemeye başlıyor.

Yasal süre içinde mirası reddetmeyen mirasçı, mirası kayıtsız şartsız kazanmış oluyor. Ret süresi sona ermeden mirasçı olarak tereke işlemlerine karışan, terekenin olağan yönetimi niteliğinde olmayan veya mirasbırakanın işlerinin yürütülmesi için gerekli olanın dışında işler yapan ya da tereke mallarını gizleyen veya kendisine maleden mirasçı, mirası reddedemiyor.

Zamanaşımı veya hak düşümü sürelerinin dolmasına engel olmak için dava açılması ve cebrî icra takibi yapılması, ret hakkını ortadan kalkmıyor.

Önemli nedenlerin varlığı hâlinde sulh hâkimi, yasal ve atanmış mirasçılara tanınmış olan ret süresini uzatabiliyor veya yeni bir süre tanıyabiliyor.

Reddi miras yapıldığında miras kime kalır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com