Müteahhit iflas etti ne yapmalıyım?

Müteahhit iflas etti ne yapmalıyım
Binanın nasıl yapılacağı,hangi malzemelerin kullanılacağı, kaç daireli olacağı, ne zaman başlanıp bitirileceği gibi hususlar yapılan kat karşılığı inşaat sözleşmesinde belirtiliyor. Peki müteahhit iflas etti ne yapmalıyım? diyorsanız işte yanıtı…

Arsa nitelikli taşınmazı olan kişinin, arsa üzerinde bina inşa edilmesi karşılığında, arsasının belirli paylarının mülkiyetini, arsa sahibi ve müteahhidin (veya yüklenici) karşılıklı anlaşmalarına göre, binanın belirlenen bağımsız bölümlerinin teslimi karşılığında, müteahhide devretmeyi taahhüt etmesiyle oluşan ve tarafları birbirine karşı sorumlu ve borçlu kılan bir sözleşme kat karşılığı inşaat sözleşmesi oluyor.

Müteahhitlerin yapının inşaatını sözleşmede yer alan esaslara uygun bir şekilde yapması gerekiyor. Peki müteahhit iflas etti ne yapmalıyım? diyorsanız işte yanıtı…

Müteahhitin iflas etmesi ve ortadan kaybolması durumunda sözleşmeye imzalayan üçüncü şahıslar, arsa sahibi ile karşı karşıya kalıyor. Arsa sahibi müteahhitin iflasını öne sürerek sözleşmeyi iptal etmek isteyebiliyor.

Bu gibi durumlarda, arsa sahibine karşı dava süreci de başlatılabiliyor. İnşaat çalışmalarına başlanan fakat tamamlanamayan taşınmaz için “sebepsiz zenginleşme” davası açılabiliyor.

Buna karşın taraflar, müteahhite karşı da tazminat davası açabiliyor. Alınacak ilam sonucu yükleniciye karşı kesinleşen alacak için yapılacak takipte, yüklenicinin arsa sahibinden olan nedensiz zenginleşme faydalı ve zorunlu masraflar alacağına haciz konulabiliyor.

Müteahhite nasıl dava açarım?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com