Müşterek tapu devri!

Müşterek tapu devri

Müşterek tapuda, hak sahibi kişiler söz konusu olan mülk üzerinde belirli paylara sahip paydaşlar, paylarını devretme, renhetme ve haczettirme hakkına sahip oluyor. Peki müşterek tapu devri nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…

Müşterek mülkiyet ile sahip olan paydaşların sahip olduğu tapuya müşterek tapu adı veriliyor.Gayrimenkule bu şekilde sahip olunması durumunda; tüm hissedarları gösterir şekilde tek bir tapu senedi verilebileceği gibi hissedarlar talep ederse her birine ayrı ayrı da tapu senedi verilebiliyor.

Hissedarlara ayrı ayrı tapu senedi verilmiş olması bu gayrimenkulün müstakil tapulu olduğunu göstermiyor. Ayrı ayrı verilmiş olan her bir tapu senedinin malik bölümünde sahibinin adının yanında bir de hisse yazıyor.

Tapu senedi içerdiği gayrimenkulün tamamının veya bir kısmının sahibi olduğunuzu gösteriyor. Malik sütununda sadece bir kişi yazılı olup da karşısında 1/3, 1/5 gibi bir hisse yazılı değilse gayrimenkulün tamamı adı yazılı kişiye ait sayılır. Hisse yazılı ise hisse kadar mülke sahip olunuyor.Peki müşterek tapu devri nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…

Müşterek tapunun devri için tüm hissedarların tapu satışına onay vermiş olması ve satış anında tapu dairesinde bulunması gerekiyor. Satış için anlaşmanın sağlanamaması halinde hissedarlardan biri izale-i şuyu davası açabiliyor.

Müşterek tapu ayırma masrafı ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com