Mülkiyeti iktisap nedir?

mulkiyeti-iktisap-nedir

Devren iktisap, devren kazanım anlamında kullanılıyor. Peki Mülkiyeti iktisap nedir? Mülkiyeti iktisap çeşitleri nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Mülkiyeti iktisap nedir?
Mülkiyetin devren iktisabı ; söz konusu mülkiyetin bir kişiden bir başkasına geçmesi durumu oluyor. Mülkiyetin iktisabı iki şekilde oluyor:

Aslen iktisab; Sahipsiz veya sahibi belli olmayan bir malın iktisabıdır. Gayrimenkullerin aslen iktisabı; sahipsiz araziyi işgal, sahipsiz yerlerde yeni arazi teşekkülü, müruruzaman (zaman aşımı) ile iktisab, lükata (sokakta bulunup alınan mal), sahipsiz malı ihraz, define bulma, hukuki tağyir veya iki malın karışması ve birleşmesi suretiyle olabilir.

Devren iktisab: Sahipli bir malın, sahibinin rızası yani satış, vasiyet, bağış, mahkeme ilamı ile el değiştirmesidir Bir gayrimenkulün devir işleminin resmi şekilde ve resmi merciler huzurunda yapılması, tapu siciline tescili mecburidir Yeni malik, tapu tescil işlemleri tamamlanmadıkça, o mal üzerinde devredici tasarruflarda bulunamaz

Menkul malların devren iktisabı, resmi bir şekle tabi değildir Taraflar, yazılı veya sözlü olarak devir yapabilirler Devir işlemi, devir konusu malın, yeni alıcıya teslimiyle kesinleşir.

Gayrimenkul mülkiyeti, arazinin yararlı olacak derecedeki altını ve üstünü de ihtiva eder Yatay sınırları ise, planda ve yeryüzünde gösterilen işaretlerle tespit edilir.

Devren kiralama nasıl oluyor?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com