Mirastan mal kaçırma nasıl ispatlanır?

Mirastan mal kaçırma nasıl ispatlanır
Mirasbırakan kişiler, ölümlerine yakın dönemlerde taşınmazlarını istediği mirasçılarına bırakarak diğer mirasçılarını miras paylarından mahrum bırakabiliyor.Bu durumda muvazaa söz konusu olduğu için mal kaçırma ve tapu iptali davası açılabiliyor. Peki Mirastan mal kaçırma nasıl ispatlanır? diyorsanız işte yanıtı…

Mirastan mal kaçırma nasıl ispatlanır?
Mirasa bırakacak olan bireyin, mirasçılara mirasından pay vermemek adına kalkıştığı mal kaçırma durumuna kimi zaman rastlanabiliyor. Miras bırakacak olan kişi mirasçıların bu mirastan pay almalarını engellemek adına satış gösterme yoluyla üzerinde bulunan malları başkasının üzerine geçirebiliyor.

Miras bırakacak kişinin mirasçılardan mal kaçırması amacıyla tapuda yapılan ve gerçeklik payı bulunmayan satış işlemi “muris muvazaası” olarak adlandırılıyor. Muris muvazaası yani miras bırakacak kişinin tapuda saıtış gösterdiği işlem ile ilgili olarak yapılması gereken tapu iptali ve tescili davası açılması oluyor.
Yargıtay, “muris muvazaası” kavramını gerçek amacının gizlenmesi yoluyla mirasçıları mirastan yoksun bırakarak gerçekleştirilen satış işlemi olarak ifade ediyor.

Mirastan pay alma hakkı olan ve muris muvazaası yoluyla bu hakkı elinden alınan her birey tapu iptali davası açabiliyor. Mirastan mal kaçırılmasının engellenmesi adına açılacak olan tapu iptali davası içerisinde mirasçılar, yapılan satış işleminin muvazaa nedeniyle geçersiz olduğunu ispat etmek durumunda oluyor. Mursi tarafından yapılacak olan satış işleminin muvaaza olduğu yönünde ispat yapılması durumunda tapu iptali gerçekleşiyor. Peki Mirastan mal kaçırma nasıl ispatlanır? diyorsanız işte yanıtı…

Tapu iptal davalarında satışın hileli olduğu yönünde hakim kanaati oluşturulabilmesi için bireyler miras bırakacak olan kişinin bu satışa maddi olarak ihtiyaç duyup duymadığı, satışın ya da devirin gerçekleştiği kişinin alım gücünün olup olmadığı, satış esnasında ödenen miktarla gerçek değer arasında fark olup olmadığı, murisin satışı hangi nedenle gerçekleştirdiği, satışa dair ödemenin nasıl yapıldığı, satış bedelinin hangi yöntemle ödendiği, satış sonrası alınan bedelin ne yapıldığı, satıştan sonra miras bırakan kişinin satışı yapılan taşınmaz ile ilişkisinin olup olmadığı (orada yaşamaya devam etmesi, orayı kullanması, orada iş yapması.. gibi) satışın kime yapıldığı ve o kişiye başka bir satışın olup olmaması gibi argümanlar kullanılabiliyor.

Mirastan mal kaçırma davası nerede açılır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com