Mirastan mahrum bırakma nasıl olur?

mirastan-mahrum-birakma-nasil-olur

Türk Medeni Kanunu kapsamında yer alan maddeye göre mirasbırakan mirasçısını bazı koşullar dahilinde mirastan mahrum bırakabiliyor. Peki mirastan mahrum bırakma nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…

Mirastan mahrum bırakma nasıl olur?
Mirastanıskat olarakta bilinen mirastan mahrum bırakma işlemi saklı paylı mirasçılarını mirastan kısmen veya tamamen mahrum bırakması için kullanılan bir hukiki yol oluyor.

Mirasçı durumundaki bir kişi, mirasçılıktan çıkarıldığında miras bırakandan önce ölmüş kabul ediliyor. Miras bırakan, saklı paylar dışında kalan kısmı kullanmamışsa bundan sadece diğer mirasçılar yararlanıyor. Bununla beraber, mirasçılıktan çıkarılanın saklı paylı altsoyu varsa mirasçı olma durumu devam ediyor. Peki mirastan mahrum bırakma nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…

Mirasbırakının mirasçısını mirastan mahrum edebilmesi için bazı şartlar gerekiyor. O şartlar Türk Medeni Kanununda şu şekilde yer almaktadır;

Mirastan mahrum bırakma şartları…

1) Saklı paylı mirasçı, miras bırakana veya yakınlarına karşı ağır bir suç işlerse miras bırakan tarafından tek taraflı olarak mirasçılıktan çıkartılabilir. Buradaki ağır suç kavramından ceza hukuku anlamındaki suçun anlaşılması gerekiyor. İşlenen suçun miras bırakana veya yakınlarına yönelmiş olması gerekiyor. Mirasçılıktan çıkarma için önemli olan suçun işlenmesidir. Suçun affa uğraması, zamanaşımı kapsamına girmesi, kovuşturulmamış olması veya mahkeme kararının olup olmamasının bir önemi bulunmuyor.

2) Cezai mirasçılıktan çıkarma için Medeni Kanun’da yer verilen durumlardan ikincisi; saklı paylı mirasçının, miras bırakana veya miras bırakanın aile üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlüklerini önemli ölçüde yerine getirmemesi oluyor. Örneğin, miras bırakanın oğlunun bütün maaşını kumara yatırıp eş ve çocuklarıyla ilgilenmemesi; kızının kocası ve çocuklarını terk ederek başkasıyla yaşaması bu kapsamdadır.

Mirastan mahrum etme dilekçesi nasıl yazılır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com