Mirasta çocuğun saklı payı nedir?

mirasta çocuğun saklı payı
Mirasbırakanın tasarruf yapamayacağı kısım mirasta saklı pay olarak karşımıza çıkıyor.Peki mirasta çocuğun saklı payı nedir?

Miras hukukunda, mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası, kardeşleri veya eşi bulunan mirasbırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında vefata bağlı tasarrufta bulunabiliyor.

Ancak mirasçılardan hiç biri yoksa, mirasbırakan mirasının tamamını da tasarruf edebiliyor. Tasarruf edilebilir kısım, terekenin mirasbırakanın ölümü günündeki durumuna göre hesaplanıyor.

Hesap yapılırken, mirasbırakanın borçları, cenaze giderleri, terekenin mühürlenmesi ve yazımı giderleri, mirasbırakan ile birlikte yaşayan ve onun tarafından bakılan kimselerin 3 aylık geçim giderleri terekeden indiriliyor.

Mirasbırakanın tasarruf yapamayacağı kısım ise mirasta saklı pay olarak karşımıza çıkıyor.Peki mirasta saklı pay oranları nelerdir? Mirasta çocuğun saklı payı nedir? diyorsanız işte yanıtı..

Saklı pay
MADDE 506.- Saklı pay aşağıdaki oranlardan ibarettir:
1. Altsoy için yasal miras payının yarısı,
2. Ana ve babadan her biri için yasal miras payının dörtte biri,
3. Kardeşlerden her biri için yasal miras payının sekizde biri,
4. Sağ kalan eş için, altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması hâlinde yasal miras payının tamamı, diğer hâllerde yasal miras payının dörtte üçüdür.

Mirasta saklı pay nedir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*