Mirasın hükmen reddi nasıl olur?

Mirasın hükmen reddi nasıl olur

Medeni Kanun gereğince yasal ve atanmış mirasçılar mirası üç ay içerisinde reddedebiliyor.Peki mirasın hükmen reddi nasıl olur? Mirasın hükmen reddi nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı..

Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenen miras hukuku ile ilgili esaslara göre, her mirasçının kendilerine intikal eden mirası kabul etmeme, reddetme hakkı bulunuyor.

Yapılacak reddi miras işlemi için, üç ay gibi bir süre kısıtlaması bulunuyor. Söz konusu süre mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için mirasbırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten itibaren işlemeye başlıyor. Bu süre zarfında mirasın reddi işleminin yapılması gerekiyor, aksi takdirde miras kabul edilmiş sayılıyor.

Mirasın reddi işlemi için, Sulh Hukuk Mahkeme’sine müracaat edilmesi gerekiyor.Peki mirasın hükmen reddi nasıl olur? Mirasın hükmen reddi nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı..

3 aylık gerçek miras ret süresini kaçıran ve bu nedenle mirası yasal olarak kabul etmiş sayılan kimseler, “Mirasın hükmen reddini” yapabiliyor.

Mirasın hükmen reddi bir süreyle sınırlı olmadan yapılabiliyor. İlgili mevzuat ve Yargıtay Kararlarına göre, alacaklılara açılacak bir dava ile veya alacaklıların açtığı davalarda ve icra takiplerinde def’i yoluyla, miras hükmen reddedilebiliyor.

Hükmen mirasın reddi davasında yetki çekişmeli yargı olduğundan, Asliye Hukuk Mahkemelerinde oluyor.

Mirasın reddi süresi ne zaman başlar?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*