Mirasçılıktan çıkarma sebepleri!

mirasçılıktan çıkarma

Mirasbırakanın, miras üzerindeki tasarruf özgürlüğünün içinde bir mirasçıyı, mirasçılıktan çıkarma hakkı da yer alıyor. Peki, mirasçılıktan çıkarma sebepleri neledir?

 
Mirasçılıktan çıkarma sebepleri!
Mirasbırakanın, miras üzerindeki tasarruf özgürlüğünün içinde bir mirasçıyı, mirasçılıktan çıkarma hakkı da yer alıyor. Mirasbırakan kanunda belirtilen nedenlerin doğması halinde bu hakkını kullanabiliyor.

Mirasçılıktan çıkarılan kimse, mirastan pay alamayacağı gibi; tenkis davası da açamıyor.

Mirasbırakan başka türlü tasarrufta bulunmuş olmadıkça, mirasçılıktan çıkarılan kimsenin miras payı, o kimse mirasbırakandan önce ölmüş gibi, mirasçılıktan çıkarılanın varsa altsoyuna, yoksa mirasbırakanın yasal mirasçılarına kalır.
Mirasçılıktan çıkarılan kimsenin altsoyu, o kimse mirasbırakandan önce ölmüş gibi saklı payını isteyebiliyor.

 

Peki, mirasçılıktan çıkarma sebepleri nelerdir?
Aşağıdaki durumlarda mirasbırakan, ölüme bağlı bir tasarrufla saklı paylı mirasçısını mirasçılıktan çıkarabilir:
1. Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemişse,

2. Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın ailesi üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemişse.

Borç ödemeden aciz sebebiyle mirasçılıktan çıkarma
Mirasbırakan, hakkında borç ödemeden aciz belgesi bulunan altsoyunu, saklı payının yarısı için mirasçılıktan çıkarabilir. Ancak, bu yarıyı mirasçılıktan çıkarılanın doğmuş ve doğacak çocuklarına özgülemesi şarttır.

Miras açıldığı zaman borç ödemeden aciz belgesinin hükmü kalmamışsa veya belgenin kapsadığı borç tutarı mirasçılıktan çıkarılanın miras payının yarısını aşmıyorsa, mirasçılıktan çıkarılanın istemi üzerine çıkarma iptal olunur.

 

Saklı pay oranları 2015!

Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com