Mirasçılara ulaşılamaması durumunda ne yapılır?

Mirasçılara ulaşılamaması durumunda ne yapılır

Mirasçılar, gerek kendi aralarında, gerek atanmış mirasçılarla birlikte mirası aynı kurallara göre paylaşıyor. Peki Mirasçılara ulaşılamaması durumunda ne yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Mirasçılara ulaşılamaması durumunda ne yapılır?
Mirasbırakanın ölümüyle birlikte miras açılıyor. Mirasbırakanın sağlığında yapmış olduğu mirasla ilgili kazandırmalar ve paylaştırmalar, terekenin vefat anındaki durumuna göre değerlendiriliyor. Vefat anından sonra kanundaki hükümlere de uyarak mirasın alınması süreci başlıyor.

Medeni Kanunda da yer alan esaslara göre mirasa ehil olmayanlar dışındaki herkes mirasçı olabileceği gibi, vasiyet alacaklısı da olabiliyor.Tüzel kişiliği bulunmayan bir topluluğa belli bir amaç için yapılan kazandırmaları, o topluluk içindeki kişiler, mirasbırakan tarafından belirlenen bu amacı gerçekleştirme kaydıyla birlikte edinmiş oluyorlar; amacın bu yolla gerçekleştirilmesine olanak yoksa, yapılan kazandırma vakıf kurma sayılıyor.

Aşağıdaki kişiler, mirasçı olamayacakları gibi; ölüme bağlı tasarrufla herhangi bir hak da talep edemiyor:

1. Mirasbırakanı kasten ve hukuka aykırı olarak öldüren veya öldürmeye teşebbüs edenler,
2. Mirasbırakanı kasten ve hukuka aykırı olarak sürekli şekilde ölüme bağlı tasarruf yapamayacak duruma getirenler,
3. Mirasbırakanın ölüme bağlı bir tasarruf yapmasını veya böyle bir tasarruftan dönmesini aldatma, zorlama veya korkutma yoluyla sağlayanlar ve engelleyenler,
4. Mirasbırakanın artık yeniden yapamayacağı bir durumda ve zamanda ölüme bağlı bir tasarrufu kasten ve hukuka aykırı olarak ortadan kaldıranlar veya bozanlar.
Mirastan yoksunluk, mirasbırakanın affıyla ortadan kalkıyor.

Peki Mirasçılara ulaşılamaması durumunda ne yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Mirasçıya ulaşılamaması halinde ortaklığın giderilmesi davası açılıp, ilanen tebligat yaptırmak gerekiyor.

Bana miras kalıp kalmadığını nasıl öğrenebilirim?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com