Miras taksim sözleşmesinin iptali!

 Miras taksim sözleşmesinin iptali
Miras taksim sözleşmesi noterde ya da tapuda yazılı şekilde yapılabiliyor. Peki miras taksim sözleşmesi nasıl iptal edilir? İşte miras taksim sözleşmesini iptali…

Miras taksim sözleşmesinin iptali!
Bir yakınınızın ölümü halinde kalan taşınır ve taşınmaz mallar miras oluyor. Miras, iştirak halinde mülkiyet olarak yasal ve atanmış mirasçılara intikal ediyor.

İntikal işlemi, veraset belgesinde belirlenen yasal miras oranlarıyla yapılabileceği gibi mirasçılar paylaşmanın nasıl yapılacağını serbestçe de kararlaştırabiliyor.

Miras taksim sözleşmesi noterde ya da tapuda yazılı şekilde yapılabiliyor.Peki miras taksim sözleşmesi nasıl iptal edilir? İşte miras taksim sözleşmesini iptali…

Miras taksim sözleşmesinin iptali tarafların istekleriyle her zaman yapılabiliyor. Buna göre Türk Medeni Kanunu Miras Hukuku’nda miras taksim sözleşmesinin iptali şöyle düzenleniyor:

B. Miras sözleşmesi
I. Şekli

MADDE 545.-Miras sözleşmesinin geçerli olması için resmî vasiyetname şeklinde düzenlenmesi gerekir.

Sözleşmenin tarafları, arzularını resmî memura aynı zamanda bildirirler ve düzenlenen sözleşmeyi memurun ve iki tanığın önünde imzalarlar.

Miras taksim sözleşmesinin iptali!

II. Ortadan kaldırılması

1. Sağlararasında

a. Sözleşme veya vasiyetname ile

MADDE 546.-Miras sözleşmesi, tarafların yazılı anlaşmasıyla her zaman ortadan kaldırılabilir.

Miras sözleşmesiyle mirasçı atanan veya kendisine belirli mal bırakılan kişinin, mirasbırakana karşı miras sözleşmesinin yapılmasından sonra mirasçılıktan çıkarma sebebi oluşturan davranışta bulunduğu ortaya çıkarsa; mirasbırakan, miras sözleşmesini tek taraflı olarak ortadan kaldırabilir.

Tek taraflı ortadan kaldırma, vasiyetnameler için kanunda öngörülen şekillerden biriyle yapılır.

b. Sözleşmeden dönme yolu ile

MADDE 547.-Miras sözleşmesi gereğince sağlararası edimleri isteme hakkı bulunan taraf, bu edimlerin sözleşmeye uygun olarak yerine getirilmemesi veya güvenceye bağlanmaması hâlinde borçlar hukuku kuralları uyarınca sözleşmeden dönebilir.

2. Mirasbırakandan önce ölme

MADDE 548.-Mirasçı atanan veya kendisine belirli mal bırakılan kişi mirasbırakanın ölümünde sağ değilse, miras sözleşmesi kendiliğinden ortadan kalkar.

Mirasbırakandan önce ölen kişinin mirasçıları, aksi kararlaştırılmış olmadıkça, ölüme bağlı tasarrufta bulunandan, miras sözleşmesi uyarınca elde ettiği ölüm tarihindeki zenginleşmeyi geri isteyebilirler.

Miras taksim sözleşmesi noter masrafı 2016!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com