Miras taksim sözleşmesinin geçerliliği!

Miras taksim sözleşmesinin geçerliliği,

Mirasın mirasçılar arasında ne şekilde paylaşılacağını içeren bir sözleşmeye miras taksim sözleşmesi adı veriliyor. Peki Miras taksim sözleşmesi nasıl geçerli olur? İşte miras taksim sözleşmesinin geçerliliği…

Miras taksim sözleşmesinin geçerliliği!
Miras taksim sözleşmesi, mirasın mirasçılar arasında ne şekilde paylaşılacağını içeren özel bir sözleşme oluyor. Bu sözleşmedeki amaç, miras pay oranlarının mirasçılardan tarafından belirlenmesi olarak karşımıza çıkıyor.

Miras taksiminde iştirakçilerin tümünün taşınmaz mal veya hisse alması şart olmuyor. Mirasa dahil menkul mallar veya haklar da alınarak taksim yapılabiliyor.

Miras taksiminde taksim sözleşmesinin tapu sicil müdürlüğü tarafından düzenlenmesi zorunlu olmayıp, mirasçı veya bunların temsilcileri de sözleşmeyi noterde düzenleyebiliyor. Peki Miras taksim sözleşmesi nasıl geçerli olur? İşte miras taksim sözleşmesinin geçerliliği…

Miras taksim sözleşmesi geçerlilik şartları…

Ayrı tapu sicil müdürlüklerinde kayıtlı taşınmaz malların taksimi ise taşınmazların kayıtlı bulunduğu tapu sicil müdürlüklerinin birisinde yapılabiliyor. Bu durumda işlemi yapacak tapu sicil müdürlüğünün diğer müdürlüklerden tapu kayıt örneği ve gerekli diğer bilgi ve belgeleri isteyerek yetki alması gerekiyor. Aksi takdirde miras taksim sözleşmesinin geçersizliği söz konusu oluyor.

Miras taksim sözleşmesi noterde düzenlenmiş ise sözleşmenin taşınmazların kayıtlı bulunduğu tapu sicil müdürlüklerine ayrı ayrı ibraz edilerek tescil talebinde bulunulması gerekiyor.

Aksi halde miras taksim sözleşmesinin geçersizliği söz konusu oluyor. Tescili tüm mirasçıların, sözleşme veya vekaletnameyle yetki verilmiş ise yetki verilen mirasçının tapu sicil müdürlüğünden talep etmesi gerekiyor.

Miras taksim sözleşmesi noter masrafı 2016!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com