Miras kalan gayrimenkulün satışında değer artış kazancı vergisi!

miras vergi

Miras kalan bir taşınmaz malın 5 sene içerisinde satılmasından doğan gelir vergilendirilir mi? Miras kalan gayrimenkulün satışında değer artış kazancı vergisi ödenir mi?

Miras kalan gayrimenkulün satışında değer artış kazancı vergisi!
Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin 6 ıncı bendi uyarınca, aşağıda belirtilen mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancının konusunu oluşturmaktadır.

• Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı,
• Voli mahalleri ve dalyanlar,
• Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar,
• Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları.

Yukarıdaki malların edinim tarihinden itibaren 5 sene içerisinde satılması halinde bir sonraki sene içerisinde değer artış kazancı vergisi ödeniyor.

Peki, miras kalan bir taşınmaz malın 5 sene içerisinde satılmasından doğan gelir vergilendirilir mi? Miras kalan gayrimenkulün satışında değer artış kazancı vergisi ödenir mi?

Söz konusu mal ve haklar bedelsiz olarak edinilmişse bu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendirilmeyecektir.

Bunun dışında, iktisap şekli ne olursa olsun söz konusu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendirilecektir.

Örnek 1:
Bayan (A) 10.07.2013 tarihinde kendisine miras yoluyla intikal eden apartman dairesini, 16.09.2013 tarihinde satmıştır.

Satışa konu apartman dairesinin bedelsiz olarak (veraset yoluyla) intikal etmesi nedeniyle, Bayan (A)’nın bu satıştan elde ettiği gelir, değer artış kazancı olarak vergilendirilmeyecektir.

 

Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında vergisel yükümlülükler rehberi!

Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*