Miras hukuku eşe düşen pay!

miras-hukuku-ese-dusen-pay

Bir kişinin ölümünden sonra ona ait hak ve mülklerin durumunun ne olacağı Medeni Kanunda açıklanıyor. Peki
miras hukuku eşe düşen pay nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Miras hukuku eşe düşen pay!
Bir kişinin ölümünden sonra ona ait hak ve mülklerin durumunun ne olacağı Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. Mirasbırakan mirasçılara mal, mülk bırakabileceği gibi borç da bırakabiliyor. Mirasçılar gerçek kişiler olabileceği gibi tüzel kişiler de olabiliyor. Ancak, tüzel kişiden kasıt sadece devletin mirasçılığı oluyor.

Miras Hukuku Anayasa’nın teminatı altında oluyor. Anayasa, “herkes, mülkiyet ve miras haklarına sahiptir” derken ölen kişilere ait haklara devletin el kolmasını yasaklayıp ölenin ailesine veya onun seçtiği kişilere mirasının kalmasını güvence altına alıyor. Peki miras hukuku eşe düşen pay nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Miras hukukunda eşin payını aşağıdaki gibi açıklanıyor:

Miras hukukunda eşin payı çocuk var ise…
Miras bırakan vefat ettiğinde eşi mirastan 1/4 oranında faydalanırken, çocuklar 3/4 oranında mirasçı oluyor. Çocuklara kalan 3/4’lük kısım çocuklar arasında eşit olarak pay ediliyor. Örneğin tek çocuk varsa bu 3/4’lük oran tek çocuğa kalıyor. İki çocuk varsa yine bu 3/4’lük kısım 2’ye bölünerek çocuklar arasında paylaştırılıyor. Eğer üç çocuk varsa, 3/4’lük oran paylaştırılıyor. Bu durumda herkes 1/4’lük oranın sahibi olmuş oluyor.

Miras hukukunda eşin payı çocuk yok ise..
Miras bırakan kimsenin çocuğu yok ise eşi, anne ve babasının sağ olması halinde onlarla mirası paylaşır. Bu paylaşımda ölen kişinin eşinin mirastaki payı malın yarısı oluyor. Anne baba yoksa; ölen kişinin kardeşleriyle paylaşım olacaksa yine eş mirasın yarısını alıyor.

Miras hukukunda eşin payı anne-baba ve kardeşi yok ise…
Ölen kişinin anne babasının ve kardeşinin olmaması durumunda eş, bir üst soy ile miras paylaşımını yapıyor. Bu tarz mirasçılıkta da ölen kişinin eşi mirasın 3/4’ünü alıyor.

Yasal mirasçılar kimlerdir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com