Miras hakkı paylaşımı nasıl olur?

Miras hakkı paylaşımı nasıl olur

Taşınmaz mallar malikin ölümü halinde, mülkiyet hakkı mahkemeden alınmış veraset belgesinde veya veraset ilamında belirtilen mirasçılarına intikal ediliyor. Peki Miras hakkı paylaşımı nasıl olur?

Miras hakkı paylaşımı nasıl olur?
Bir yakınının vefatı dolayısı ile miras kalan taşınmazın intikal işlemleri tapu müdürlüğünde yapılıyor. Mirasın geçmesiyle birlikte paylaşmaya kadar, elbirliği ortaklığı olarak tanımlanan; mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana geliyor.

Bu sebeple, mirasçıların terekeye ait bütün haklar üzerinde birlikte tasarruf etmeleri gerekiyor. Miras kalan evde mirasçılardan hangisinin oturacağı kendi aralarında yaptıkları anlaşma neticesinde sonuçlanıyor.

Miras kalan evde mirasçılardan biri oturuyor ve diğer mirasçıların da oturmak istemesine rağmen; mirasçı çıkmıyorsa bu durum yasal yollarla çözülebiliyor.Peki Miras hakkı paylaşımı nasıl olur? Peki Miras hakkı nasıl paylaşılır? diyorsanız işte yanıtı…

Miras Hukukuna göre yasal mirasçılar şunlardır;
*Mirasbırakanın hısımları
*Kan hısımları
*Evlatlığı ve altsoyu
*Eşi
*Devlet

Sağ kalan eş, birlikte bulunduğu zümreye göre mirasbırakana aşağıdaki oranlarda mirasçı oluyor:

-Mirasbırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte biri,

– Mirasbırakanın ana ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olursa, mirasın yarısı,

– Mirasbırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçü, bunlar da yoksa mirasın tamamı eşe kalır.

Eş ölünce önce mallar ikiye bölünüyor, yarısını eş alıyor.Bu ilk bölüşümdeki pay eşin evlilikten doğan hakkıdır. Miras hakkı olmuyor. O ayrıca kalandan da veriliyor.

Eş malın 1/4’ü alır, kalanı çocuklar arasında eşit paylaştırılır malın tamamı önce ikiye bölünmeli daha sonra boşanmadaki gibi paylaştırılıyor. Daha sonra bu kalan mirastan eş tekrar pay alır. Miras nasıl bölünür ile ilgili açıklamalar Türk Medeni Kanunu’nun 499. maddesinde yapılıyor.

Miras hakkı zaman aşımına uğrar mı?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com