Kullanım hakkı devredilebilir mi?

Kullanım hakkı devredilebilir mi

Kullanım hakkı; başkasına ait mülk üzerinde belirli bir kişiye, tam yararlanma imkanı sağlayan hukuki bir hak olarak biliniyor.Peki kullanım hakkı devredilebilir mi?

Egemenlik hakları kapsamında olan kullanım hakkı bir sınırlı ayni hak tipi olup; sınırlı ayni haklar içerisinde irtifak hakları sınıfında yer alıyor. Aynı zamanda kullanım hakkı bir egemenlik hakkı olmasından ötürü mutlak haklar sınıfında yer alıyor.

Taşınırlar ve taşınmaz mallar, haklar veya bir mal varlığı üzerinde kurulabilen kullanım hakkı, Türk Medeni Kanunu kapsamında “intifa hakkı” olarak düzenleniyor. Kanuna göre, taşınır ve taşınmaz mallarda intifa hakkının kazanılması ve tescilinde, aksine düzenleme olmadıkça, mülkiyete ilişkin hükümler uygulanıyor. Kullanım hakkı; kanundan doğan hak, sözleşmeyle kurulan hak ve mahkeme kararı ile kurulan hak olarak üç şekilde kurulabiliyor.Peki kullanım hakkı devredilebilir mi?

Taraflar arasında yapılan sözleşmede aksine hüküm yoksa veya durum ve koşullardan hak sahibince şahsen kullanılması gerektiği anlaşılmıyorsa, kullanım hakkının kullanılması başkasına devri mümkün oluyor. Bu takdirde malik, haklarını, devralana karşı doğrudan doğruya ileri sürebiliyor.

Kullanım hakkı sahibi, kullanım hakkının başlangıcını izleyen 3 ay içinde, hakkın konusu olan alacağın ve kıymetli evrakın kendisine devrini isteyebiliyor.Kullanım hakkı sahibi, alacağın ve kıymetli evrakın devri sırasındaki değeri tutarında devredene karşı bunların bedelini ödeme borcu altına girer ve feragat edilmedikçe bu borç için ayrıca güvence göstermekle sorumlu oluyor.

Güvence istemekten feragat edilmemiş ise devir, ancak güvence gösterildikten sonra hüküm ifade ediyor.

Kullanım hakkı sahibinin hakları!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com