Köylerde bina yüksekliği nedir?

KÖYLERDE BİNA YÜKSEKLİĞİ

Köylerde bina yüksekliğinin ne kadar ve ne şekilde olması gerektiğine ilişkin bilgilere plansız alanlar tip imar yönetmeliğinde yer veriliyor.Peki köylerde bina yüksekliği nedir?

Köy ve mezraların cami, köy konağı gibi köy ortak yapıları ile köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlar tarafından, yapımı tarihinde yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine uygun olarak inşa edilmiş yapıların toplu olarak bulunduğu yerlerde mevcut binaların en dışta olanlarının dış kenarlarından geçirilen çizginin içinde kalan alan köy yerleşik (meskun) alanını tanımlarken; bu çizgi ile 100 m. dışından geçirilecek olan, valiliklerce tespit edilerek il idare kurulunca karara bağlanan sınırın içinde kalan alan köy yerleşik alanı civarını tanımlıyor.

Köy ve mezraların yerleşik alanı ve civarının tespiti, valiliklerce birisi harita mühendisi olmak üzere en az 3 kişilik bir komisyon tarafından 1:1000, 1:2000 veya 1:5000 ölçekli halihazır haritalar veya kadastro paftaları üzerine yapılıyor ve il idare kurulunca onaylanıyor.Peki köylerde bina yüksekliği nedir? diyorsanız işte yanıtı..

Köylerde bina yüksekliğinin ne kadar ve ne şekilde olması gerektiğine ilişkin bilgilere plansız alanlar tip imar yönetmeliğinde yer veriliyor.

Bina Yükseklikleri
Madde 20 – 1) Yerlesik alanlarda yapilacak binalara yanindaki mevcut en yüksek bina yüksekligi kadar yükseklik verilir. Bu yükseklik (9.50) m.yi, (3) kat`i geçemez.

2) Iki yanindaki mevcut binalarin yüksekligi daha az ise verilecek azami bina yüksekligi (6.50) m., (2) kat`dir.

3) Hiç uygulama görmemis yerlerde, yol genisligi ve ön bahçe mesafeleri dahil iki bina cephesi arasindaki mesafenin yarisindan fazla olmamak kaydi ile 3 kat`a (9.50) m. kadar yükseklik verilir.

4) Çekme ve çati kati yapilamaz.

5) Meyilden dolayi birden fazla iskân kati kazanilamaz.

6) Zemin dösemesi üst seviyesi tabii zemine (0.50) m. den fazla gömülü olan hacimler iskân edilemez.

7) (Ek:02.09.1999 – 23804 s.R.G) Çati aralarina bagimsiz bölüm yapilamaz. Bu kisimlarda ancak son kattaki bagimsiz bölümlerle irtibatli piyesler yapilabilir.

Köyde yapı ruhsatı nasıl alınır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*