Köy yerleşik alanı nedir?

köy yerleşim alanı nedir

Köy yerleşik alanları ile ilgili esaslar Plansız alanlar tip imar yönetmeliğinde yer alıyor.Peki köy yerleşik alanı nedir? Köy yerleşik alanı tespiti nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı..

Köy yerleşik alanları; köy ve mezraların cami, köy konağı gibi köy ortak yapıları ile köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlar tarafından, yapımı tarihinde yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine uygun olarak inşa edilmiş yapıların toplu olarak bulunduğu yerlerde mevcut binaların en dışta olanlarının dış kenarlarından geçirilen çizginin içinde kalan alan olarak ifade ediliyor.

Plansız Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde yer alan esaslara göre, köy ve mezraların yerleşik alanı ve civarının tespiti, valilikler tarafından birisi harita mühendisi olmak üzere en az üç kişilik bir komisyon tarafından yapılıyor.

Sınır tespiti 1:1000, 1:2000 veya 1:5000 ölçekli halihazır haritalar veya kadastro paftaları üzerine yapılıyor ve akabinde il idare kurulunun onayına sunuluyor.

Yönetmeliğe göre aynı köyün mülki sınırları içinde kalmakla birlikte köy yerleşik alanı ile civarının dışında kalan mezralarda mevcut köy ortak yapıları yok ise yerleşik alan ve civarı tespiti yapılamıyor.

Köy ortak yapılarının bulunduğu mezralarda ise, yerleşik alan ve civarı tespiti, köy yerleşik alan ve civarının tespiti ile ilgili usullere uyulmak şartıyla yapılıyor.

Plansız alanlar tip imar yönetmeliği!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*