Konut kira kontratında damga vergisi 2016!

Konut kira kontratında damga vergisi 2016

Damga vergisi, bazı durumlarda kira kontratları için de ödenmesi gerekiyor. Peki konut kira kontratında damga vergisi 2016 ne kadar? İşte konut kira kontratında damga vergisi 2016…

Konut kira kontratında damga vergisi 2016!
Bir mesken ya da işyeri kiralamak isteyen kimseler mal sahibi ile yaptığı anlaşma doğrultusunda kontrat imzalayabiliyor. Bu kontratın imzalanması zorunlu olmamak ile birlikte, yazılı bir şekilde yapılması tarafların hakları açısından yararlı oluyor.

Aksi takdirde ileride kiracının kiracılığını inkar etmesi halinde, mal sahibi dava açarak yasal süreç başlatabiliyor. Bu durum ise maddi ve manevi kayıplara sebep olabiliyor.

Damga vergisi, bir kağıdın yazılıp imzalanarak veya imza yerine geçen işaret konularak düzenlenmiş olması ve düzenlenen kağıdın hukuki sonuç doğuracak şekilde ilgili yerlere ibraz edilmesi koşullarının birlikte gerçekleşmesi durumunda ödenen vergi oluyor.

Bu vergi, bazı durumlarda kira kontratları için de ödenmesi gerekiyor. Kontratta kaç nüsha olarak düzenlendiğinin belirtilmesi gerekiyor. Aksi takdirde 2 nüsha olduğu kabul ediliyor. Ona göre vergi kesiliyor.

Kira sözleşmesinde yalnızca kiraya veren ve kiralayan kişilerin imzasını içermesi; depozito tutarı ve kefalet şerhi içermemesi durumunda, kira sözleşmesi damga vergisinden istisna tutuluyor.

Bunları içermesi durumunda ise vergi ödemesinin yapılması gerekiyor. Peki konut kira kontratında damga vergisi 2016 ne kadar? İşte konut kira kontratında damga vergisi 2016…

Kira kontratı için kiralama süresine göre kira bedeli üzerinden binde 1,89 oranında damga vergisi ödenmesi gerekiyor. Eğer kira kontratı kefilli olarak yapılıyorsa ayrıca binde 9,48 oranında harç ödemesi yapılıyor.

Kira kontratı otomatik uzar mı?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com