Konut almak isteyenler acele etsin!

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Namık Ziya Mescioğlu,

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Namık Ziya Mescioğlu, Bursa’da konutların henüz değerlenmediğini belirterek konut edinmek isteyenlerin bir an önce bunu gerçekleştirmelerini öneriyor.
Ekonominin önemli aktörlerinden olan ve inşaat gibi çok büyük bir sektöre yön veren işadamlarının bir araya gelerek 2012 yılında kurduğu IMSÎAD (inşaat Müteahhitleri Sanayici ve işadamları Derneği) başarılı projeleriyle adından söz ettiriyor. IMSÎAD Başkanı Namık Ziya Mescioğlu ile dernek çalışmalarını, emlak sektörünü ve kentsel dönüşüm projelerini konuştuk.

İMSİAD’ın kuruluş amacını bizimle paylaşır mısınız?
inşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği 2012 yılında kuruldu.
170’in üzerinde üyemiz var. Tüm Bursa’da ve merkez ilçelerde inşaatla ilgili çalışma yapan sanayiciler olarak bir araya geldik.

Ekonomide bu kadar önemli bir paya sahipken, temsili olmayan bir sektördük. Bu da sektörde sosyal yönümüzün zayıf kalmasına sebep oluyordu. Ciddi anlamda bir çatı kuruluşa ihtiyaç duyduk.

Dernek çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?
Derneğimizde dünya trendlerini yakından takip eden, çok önemli projelerde yer alan firmalar var. Biz de öncelikle, yurt dışı organizasyonlarına önem verdik. Uluslararası dört fuara gittik.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte gayrimenkul fuarı düzenledik. Ciddi enerji harcadığımız bir projeydi. Çok olumlu sonuçlar aldık. Fuara 53 bin ziyaretçi geldi. Ciddi bir dinamizm yakaladık. Yabancılara konut satışında Bursa, İstanbul. Antalya Aydın ve Muğla’dan sonra beşinci sıradayken, fuarın ardından üçüncü sıraya yükseldi. 36 ülkeden ziyaretçi getirdik. 6-12 Nisan 2016 tarihlerinde organizasyonu tekrar yapacağız.

Üniversite Sanayi işbirliği konusunda girişimleriniz var mı?
Çok önem verdiğimiz bir konu. Uludağ Üniversitesi yle protokol imzaladık, ihtiyacı olan öğrencilere burs veriyoruz. ÎMSlAD üyelerinin şantiyelerini de öğrencilere açıyoruz, iler hafta Mühendislik ve Mimarlık öğrencilerine bir üyemiz ders veriyor. İMSİAD’dan sonra üyelerimiz bilgilerini akademik ortamda da paylaşır dununa geldi. Teknoloji Geliştirme Merkeziyle de işbirliğimiz söz konusu.

Kentsel Dönüşüm projelerini Bursa özelinde değerlendirir misiniz?
Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleriyle yapmış olduğumuz görüşmelerle kentsel dönüşüm ekipleri kuruyoruz. Kentsel dönüşümde nasıl başarılı oluruz onun çalışmasını yapıyoruz.

Kentsel dönüşümün 4 ana aktörü var. Birincisi site sakinleri, kat malikleri ve site yöneticileri, ikincisi; sanayici, yatırımcı, müteahhit, üçüncüsü; konunun sürekli gündemde tutulması adına basın, üniversite ve akademik odalar, dördüncüsü ise Çevre Bakanlığı ve belediyeler. Bu dört aktörün uyum içinde olması gerekiyor. Bursa’da bugüne kadar Büyükşehir Belediyesinden çok büyük destek gördük. Yakın zamanda yıkımı gerekçeleşen Nilüfer Sitesi bizim için çok güzel bir örnek.

180 dairelik site için 2 yıl süren çalışmalar sonrasında tüm dinamiklerin iş birliği ile sonuca ulaşıldı. 0.50 emsal arştı da bu sitede uygulandı. Bununla ilgili Büyükşehir Belediyesinin özverisi ve emsal artışındaki tutumu bizim için çok önemliydi.

‘RANT SÖZCÜĞÜ İLE BİRLİKTE ANILMAK İSTEMİYORUZ’

Emsal artışı ile ilgili tartışmalar yaşandı. Bununla ilgili ne söylemek istersiniz?

Bu tartışmalar gerçekten sektöre çok ciddi zarar veriyor.
Sadece risk durumundaki yapılar için 0.50 emsal artışı kararı alındı. Kendi içimizden gelen itirazlar bizi üzdü. Biz adımızın rantla birlikte anılmasını istemiyoruz.

Nilüfer Sitesinde bir kat maliki bir konut alıyor. Yani kendisini barındırmayacak, raporlarla çürük olduğu tespit edilmiş konutunu bırakıyor, hiç bir mağduriyet yaşamadan yeni. güvenli ve konforlu bir konuta kavuşuyor. Yüzde 50 üretim kat maliklerine bırakılıyor. Yüzde 45 firmaya kalıyor. Bir üretimde yüzde yüzü finanse edip yüzde 45’i kendine almak rantın karşılığı değildir. Aksine bu tartışmalarla riskli yapıların bir an önce yenilenmesinin önüne geçmiş olursunuz.

Yukarı büyümeyle ilgili de çok eleştiri yapılıyor ama biz bu konuda farklı düşünüyoruz. Yukarıya serbestlik verilse çoğu yerde daha ferah yapılara, yeşil alanlara yer verilebilir. Statik açıdan tedbirler alınırsa ve estetik kaygılar düşünülürse hiçbir sorun yok aksine önemli avantajlar sağlar.

Bursa’da emlak sektörünü değerlendirir misiniz?
Konut ihtiyacı her geçen gün artıyor. Yabancıların talepleri de artıyor. Bursa’ya gelen yabancılar sadece konut sektörünü etkilemiyor. Ekonomide de canlılık yaratıyor. Esnaflar için de çok önemli. Turizme çok büyük katkısı var. Tercih edilen kent önemli, değerli kenttir. Bursa dünyada tercih edilen kent olmalıdır. İlk 9 ayda Türkiye genelinde konut satışlarında yüzde 13 artış varken, Bursa’da yüzde 21’lik bir artış olduğu görülüyor.

Bu da bizim iç piyasa satışımızın Türkiye ortalamasının ilerisinde seyrettiğini gösteriyor. İstanbul’daki sektör temsilcilerinin söylediği ‘Bursa değerlenmeyi bekliyor’. Bu bize ne ipucu veriyor. Bursa’da konut alacakların hiç durmadan beğendikleri konutu hemen almaları gerekiyor. Bursa’da satılık konutların metrekare ortalama fiyatı bin 182 lira. Kiralık evlerin metrekare ortalaması da 6 lira civarında.

Amortisman süresinin 16 yıl olduğu Bursa’da fiyatı artan ilçeler sıralamasında ilk sırada yüzde 2.3 artışla Nilüfer, ikinci şuada yüzde 0.6 artışla Osmangazi var. Nilüfer bölgesindeki artış merkezden alınan konutların değer kaybedeceği anlamına gelmiyor. “Kentsel Dönüşüm’ artık merkezi dönüşüm halini aldı. Kentsel dönüşüm projeleriyle merkez ilçelerde de değerli konutlar edinilebilecek. Bursa’nın büyüme l trendine bakınca tabi yerinde dönüşümün yeterli olmadığı da görülüyor. Kent büyüyor. Bu yüzden batı bölgesi yeni cazibe alanları yaratıyor.

‘GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİRİYORUZ’

İMSİAD’ın yakın dönem projeleri hakkında bilgi verir misiniz?

“Aralık ayı içerisinde Bakti’de bir Gayrimenkul Fuarı düzenlenecek. Biz de oraya katılımcı ve ziyaretçi olarak gitmeyi düşünüyoruz. Azerbaycan halkı genellikle İstanbul’dan gayrimenkul alıyor. Bizler Bursa’ya da yönlendirmek istiyoruz. Bir de 2016 yılı Nisan ayında düzenleyecek olduğumuz Gayrimenkul Fuarına Kuveyt’ten 5 uçak alım heyeti getirmek gibi bir planımız var. Çok önem verdiğimiz ve proje aşamasında olan bir konu daha var. IMSÎAD üyeleriyle güçlerimizi birleştirip ortak bir şirket kurma üzerinde çalışıyoruz. Konuyla ilgili IMSÎAD bünyesinde Şirket Kurma Komisyonu kurduk. Bizler sermayemizi bir araya getirerek büyük bir şirket kurmak ve işlerimiz devam ederken, büyük projeleri bu işbirliğiyle gerçekleştirmek istiyoruz. Ulusal sermayeye sahip bir şirket olacak. Bursa’nın renklerini mozaiğini göreceksiniz o şirkette.

KENT BATIYA DOĞRU BÜYÜYOR
‘Bursa’da fiyatı artan ilçeler sıralamasında ilk sırada yüzde 2,3 artışla Nilüfer, ikinci sırada yüzde 0,6 artışla Osmangazi var. Bursa’nın büyüme trendine bakınca yerinde dönüşümün yeterli olmadığı görülüyor. Kent büyüyor. Bu yüzden batı bölgesi yeni cazibe alanları yaratıyor.

Bursa Posta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*