Kırklareli yeşil ekonomiye rol model olacak!

kırklareli

Kırklareli, sıkışan İstanbul ekonomisinin yeni gözdesi oldu. Fabrikasına yatırım arayan da doğayla baş başa kalmak isteyen de soluğu burada alıyor. Şehrin hedefinde yeşil ekonomiye rol model olmak var.
Marmara’nın sakin ili Kırklareli son dönemde tarım ve sanayi yatırımları ile öne çıkıyor. Sıkışan İstanbul ekonomisinin yeni gözdesi olan şehirde tekstil, çimento, cam ve gıda ön plana çıkan sektörler arasında yer alıyor. Türkiye’nin ilk şeker ve en büyük cam fabrikasına ev sahipliği yapan şehirde, bugün 220’den fazla sanayi tesisi var. Ancak Trakya’nın doğa cenneti olarak tanımlanan şehirde bütün yatırımların doğayla uyumlu olmasına büyük önem veriliyor. Türkiye’deki hava ölçümlerinde oksijeni en fazla olan bölge unvanını da elinde bulunduruyor. Kırklareli sanayisinin daha çok D-100 karayolu etrafında ve özellikle Lüleburgaz’da yoğunlaştığı göze çarpıyor. Büyük ölçekli toplam 224 sanayi tesisinin bulunduğu ilde bu yatırımların yüzde 88’i merkezde faaliyet gösteriyor. İlçelerdeki büyük sanayi tesislerinin dağılımı ise şu şekilde: Babaeski’de 38, Demirköy’de 2, Kofçaz’da 1, Lüleburgaz’da 94, Pehlivanköy’de 2, Pınarhisar’da 9, Vize’de 14 sanayi tesisi mevcut.

ORGANİK TARIM MERKEZİ
Aynı zamanda kirletilmemiş doğası ve tarım alanları ile Kırklareli tam bir organik cenneti. Longoz ormanları, Istranca (Yıldız) Dağları ve Karadeniz kıyısındaki bakir kıyılar, organik tarıma uygun alanları olarak gösterilebilir. Karadeniz’e yakın iklimi ve doğal kaynaklarının bolluğu da bu tarımı güçlendiriyor. Öte yandan Kırklarelili süt üreticileri çok sayıda yeniliği ekonomiye kazandırıyor. Hükümetin Ar-Ge teşviklerini de arkasına alana yerel şirketler bir araya gelerek kozmetik, ilaç ve enerji üretiminde kullanılmak üzere sütten etil alkol ve bioetanol çıkarmayı başardı. Trakya Üniversitesi ve 15 süt üreticisinin içinde bulunduğu bu araştırmalar üç yıl sürdü. Sütün peynir yapılmasından sonra peynir altı suyu olarak bilinen ve çevresel sorunlara da yol açan atıkların değerlendirildiği proje sayesinde çiftçilere katma değerli kazancın da kapısı açılmış oldu. Sadece Kırklareli bölgesinde geri dönüşüm hatları sayesinde günde 30 ton peynir altı suyu işlenmesi hedefleniyor. Bu rakam Trakya bölgesi genelinde ise 250 tona çıkacak. Elde edilecek fermante ürünler, kozmetikten ilaç üretimine, enerji ve tekstile kadar oldukça farklı alanlarda kullanılacak. Projeden bioetanol olarak bilinen yakıt da elde edildi. Tamamen organik olan yakıtın en önemli avantajı yanarken koku ve duman çıkarmıyor olması. Özellikle şöminelerde kullanılmaya başlayan yakıt yakın zamanda makine ve otomotiv endüstrisinde de kullanılacak.

GÖRMEDEN DÖNMEYİN
Kırklareli turizmde de emin adımlarla ilerliyor. Eğer buraya yolunuz düşerse görmeden dönülmemesi gereken en önemli adres Vize ilçesi. Kırklareli’nin tarihi ve turistik ilçesi Vize, yakın zaman önce uluslararası “Cittaslow (Sakin şehir)” ağına kabul edilerek 25 ülkeden 160 il ve ilçenin almaya hak kazandığı “sakin şehir” belgesi aldı. Alınan bu kararla birlikte Vize, Türkiye’nin sekizinci, Trakya’nın ise ilk sakin şehri oldu. Vize için yeni bir kalkınma modeli olan Sakin Şehir hareketi, küreselleşen dünyada birbirinin kopyası haline gelen kentlerin aksine yerel değerlerini yaşatan ve onu başkalarına tanıtan kentleri ön plana çıkarmayı amaçlıyor. İnsan sağlığını tehdit eden tüm unsurların kent yaşamından silinmesini ve temiz bir çevre ile sağlıklı beslenmenin yaygınlaştırıldığı kentlerin oluşturulmasını destekleyen hareket, kentleri bu yönde çalışmaya teşvik ediyor. Sakin şehir üyeliği için çevre ve altyapı politikaları, kentsel kalite için teknoloji ve tesisler, yerel üretimi korumak, misafirperverlik, farkındalık gibi kriterler aranıyor. Vize bunların hepsine sahip olduğunu ispatlamış durumda.

LONGOZ ORMANLARI MEŞHUR
Kırklareli’nin Demirköy ilçesindeki Türkiye’nin ve Avrupa’nın, kayın ve meşe ağırlıklı ağaçlardan oluşan en büyük Longoz Ormanları, içinde barındırdığı kuş, yaban hayvanları, endemik bitkileri, heybetli ağaçları ve doğal güzelliğiyle dünyada eşine ender rastlanan bir yapıya sahip.

KIYIKÖY HIZ LA GELİŞİYOR
Kırklareli’nin bir köyü Kıyıköy. Trakya’nın, Karadeniz kıyısındaki belki de en güzel köylerinden biri. İstanbul’a çok yakın olmasıyla beraber, pek çok İstanbul yaşayanının bilmediği bir köşe

OKSİJEN DEPOSU KÜÇÜKYAYLA
Kırklareli’nde doğayla iç içe zaman geçirmek isterseniz binlerce yıllık tarihe sahip taş evleriyle ünlü köyleri gezebilirsiniz. Bu köyler arasında oksijen deposu durumundaki Küçükyayla en gözde yerler arasında. Daha önce Rum köyü olan Küçükyayla’nın eski adı ise Ayana olarak anılıyor. 460 kişilik nüfusa sahip bu şirin köy, yaz aylarında birçok turiste ve organizasyona ev sahipliği yapıyor. Bölgede son dönemde Çeşmeler olarak adlandırılan alanda turizm çalışmaları hız kazandı.

ŞEHRİ BÜYÜTEN 5 DEĞER

SANAYİ
Sıkışan İstanbul ekonomisinin yeni gözdesi olan şehirde tekstil, çimento, cam ve gıda ön plana çıkan sektörler arasında yer alıyor. Büyük ölçekli toplam 224 sanayi tesisi mevcut.

TURİZM
Kırklareli doğa ve deniz turizmini aynı anda sunuyor. Eski Rum köyleri ise size bambaşka bir turizm seçeneği sunuyor. Bölge ormanları, doğal güzelliğiyle dünyada eşine ender rastlanan bir yapıya sahip.

TARIM
Ayçiçek en gözde tarım ürünü olsa da Kırklareli aynı zamanda kirletilmemiş doğası ve tarım alanları ile tam bir organik cenneti. Longoz ormanları, Istranca (Yıldız) Dağları ve Karadeniz kıyısı organik tarıma uygun.

DOĞA
Kırklareli el değmemiş doğal güzelliklere sahip. Demirköy’deki kayın ve meşe ağırlıklı ağaçlardan oluşan büyük Longoz Ormanları dünyaca meşhur.

TEKSTİL
İlde çok ciddi bir tekstil yatırımı söz konusu. Aynı zamanda kalifiye eleman sıkıntısını da aşan şehir, İstanbul’a yakınlığı ile yeni yatırımların da gözdesi.

Sabah

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*