Kirayı bankaya yatırmamanın cezası nedir?

Kirayı bankaya yatırmamanın cezası nedir

Mesken ve işyeri kiralamalarında kiracının ödemesi gereken kira bedelini banka aracılığıyla ödemesi gerekiyor. Peki Kirayı bankaya yatırmamanın cezası nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Kirayı bankaya yatırmamanın cezası nedir?
Gayrimenkullerin kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri, Gelir Vergisi Kanunu gereğince vergiye tabi tutuluyor. Beyana dayalı vergi olan kira gelir vergisinin tespiti için gelirin banka aracılığıyla ödenmesi gerekiyor.

Kira parasının bankaya yatırılması zorunluluğu hakkındaki yasal esaslar, 29 Temmuz 2008 tarihinde 26951 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 268 sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliği kapsamında yer alıyor.

Tebliğ gereğince konutlarda 500 TL ve üzeri aylık gelir elde edilmesi durumunda kira tahsillerinin banka aracılığı ile yapılması zorunlu oluyor. Bu sınırın altında kira elde edilmesi durumund kira elden alınabiliyor.

Buna karşın kira bedeli ne olursa olsun işyeri kira bedellerinin de banka aracılığıyla ödenmesi gerekiyor. İşyeri kiralamalarında herhangi bir sınırlama bulunmuyor.Peki Kirayı bankaya yatırmamanın cezası nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Bankaya yatırılması gereken fakat bankaya yatırılmayan kiranın elden ödenmesi durumunda ceza kesiliyor.

500 TL ve üstündeki ev kira bedeli ödemelerinin elden ödendiğinin tespiti halinde, mal sahibine 250 TL den az olmamak üzere kira bedelinin ‘yüzde 5’i oranında özel usulsüzlük cezası kesiliyor.

İşyeri kiralarının ise bankaya yatırılmayıp elden ödenmesi durumlarında, hem kiracıya hem mal sahibine özel usulsüzlük cezası kesilmesi gerekiyor. Kesilecek cezanın en az tutarı, kiracının defter tutma durumuna göre, 250 TL ile 1000 TL arasında değişiyor.

Kira depozitosu bankaya mı yatırılır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com