Kiraya verenin ölümü halinde sözleşme ne olur?

ev sahibin

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı ile kiraya veren belirli ve belirli olmayan bir süre için kira sözleşmesi yapabiliyor. Peki, kiralama sürecinde kiraya verenin ölümü halinde sözleşme ne olur?
Kiraya verenin ölümü halinde sözleşme ne olur?
Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı ile kiraya veren belirli ve belirli olmayan bir süre için kira sözleşmesi yapabiliyor. Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılıyor.

Kira sürecinde taraflardan birinin ölmesi halinde sözleşmenin ne olacağı, feshedilip feshedilemeyeceği merak edilen hususlar arasında yer alıyor.

Borçlar Kanunu gereğince, kiracının ölmesi durumunda mirasçıları, yasal fesih bildirim süresine uyarak en yakın fesih dönemi sonu için sözleşmeyi feshedebiliyor.

Ölen kiracının ortakları veya bu ortakların aynı meslek ve sanatı yürüten mirasçıları ve ölen kiracı ile birlikte aynı konutta oturanlar, sözleşmeye ve kanun hükümlerine uydukları sürece, taraf olarak kira sözleşmesini sürdürebiliyor. Peki, kiraya verenin ölümü halinde sözleşme ne olur?

Kiraya verenin ölümü..
Kiraya verenin ölümü halinde kira sözleşmesinin ne olacağı Borçlar Kanunu kapsamında düzenlenmemek ile birlikte; Miras Hukukuna göre, kiralayanın ölümü halinde, mirasçılar kira hakkına elbirliği mülkiyeti ile sahip olurlar.

Buna göre mirasçılar; kira bedeli talebi, fesih davası, tespit davası gibi talepleri hep beraber kullanmak zorunda oluyor.

 

Kiraya verenin değişmesi halinde ne olur?

Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*