Kiralanan evde değişiklik yapılır mı?

Kiralanan evde değişiklik yapılır mı
Kiraya konu olan evde mal sahibi veya kiracı tarafından değişiklik yapılmak istenilebiliyor. Peki Kiralanan evde değişiklik yapılır mı? diyorsanız işte yanıtı…

Kiralanan evde değişiklik yapılır mı?
Gayrimenkul sahibi ile kiracı arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu anlaşmanın imzalanması ile temel yükümlüklerin yerine getirilmesi gerekiyor. Her iki tarafın temel yükümlülerinin ne olduğu, hangi haklara sahip olduğu Türk Borçlar Kanunu’nda düzenleniyor.

Peki Kiralanan evde değişiklik yapılır mı? diyorsanız işte yanıtı…

Kiracı, kiraya verenin yazılı rızasıyla kiralananda yenilik ve değişiklikler yapabiliyor. Yenilik ve değişikliklere rıza gösteren kiraya veren, yazılı olarak kararlaştırılmış olmadıkça, kiralananın eski durumuyla geri verilmesini isteyemiyor.

Kiracı, aksine yazılı bir anlaşma yoksa, kiraya verenin rızasıyla yaptığı yenilik ve değişiklikler nedeniyle kiralananda ortaya çıkan değer artışının karşılığını isteyemiyor.

Kiralananın sonradan ayıplı hâle gelmesinden sorumluluk
Kiralanan sonradan ayıplı duruma gelirse kiracı, kiraya verenden ayıpların giderilmesini veya kira bedelinden ayıpla orantılı bir indirim yapılmasını ya da zararının giderilmesini isteyebiliyor. Ancak, zararın giderilmesi istemi diğer seçimlik hakların kullanılmasını önlemez. Önemli ayıp durumunda kiracının sözleşmeyi fesih hakkı saklı oluyor.

Ayıbın giderilmesini isteme ve fesih
Kiracı, kiraya verenden kiralanandaki ayıbın uygun bir sürede giderilmesini isteyebilir; bu sürede ayıp giderilmezse kiracı, ayıbı kiraya veren hesabına gidertebilir ve bundan doğan alacağını kira bedelinden indirebilir veya kiralananın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini isteyebilir.

Ayıbın, kiralananın öngörülen kullanıma elverişliliğini ortadan kaldırması ya da önemli ölçüde engellemesi ve verilen sürede giderilmemesi hâlinde kiracı, sözleşmeyi feshedebilir.

Kiraya veren, kiralanandaki ayıbı gidermek yerine, uygun bir süre içinde ayıpsız benzeriyle değiştirebilir. Kiraya veren, kiracıya aynı malın ayıpsız bir benzerini hemen vererek ve uğradığı zararın tamamını gidererek, onun seçimlik haklarını kullanmasını önleyebilir.

Kira bedelinin indirilmesi
Kiracı, kiralananın kullanımını etkileyen ayıpların varlığı hâlinde, bu ayıpların kiraya veren tarafından öğrenilmesinden ayıbın giderilmesine kadar geçen süre için, kira bedelinden ayıpla orantılı bir indirim yapılmasını isteyebilir.

Kira kontratı kaybolursa ne yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Emlakatgundem.com