Kiracının güvence vermesi!

kiracinin-guvence-vermesi

Taşınmaz mal kiralamalarında, taraflar arasında yapılan sözleşmede kiracının güvence vermesi istenebiliyor. İşte
kiracının güvence vermesi…

Kiracının güvence vermesi!
Taşınmaz kiralamalarında, taraflar arasında yapılan sözleşmede kiracının güvence vermesi talep edilebiliyor. Güvence bedeli depozito olarakta biliniyor. Ancak, kiracıdan istenen güvence bedeline sınırlama getiriliyor.

Taşınmaz sahibi, kiracısından istediği oranda güvence bedeli isteyemiyor. Kiracıdan istenebilecek maksimum güvence bedeli Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor.

Borçlar Kanunu:
Kiracının güvence vermesi
MADDE 342- Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.

Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.

Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür.

Kira depozito hesabı 2016!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com