Kiracı tahliye gerekçeleri!

Kiracı tahliye gerekçeleri

Borçlar Kanunu tahliye konusunda kiracı ile taşınmaz sahibinin hak ve sorumluluklarını düzenliyor. Peki kiracı tahliye gerekçeleri nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Kiracı tahliye gerekçeleri!
Kira hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu esasları gereğince, kiracıların sahip olduğu bazı hak ve sorumluluklar bulunuyor. Ev sahibi nasıl istediği zaman kiracısını çıkaramıyor ise, kiracı da aynı şekilde ancak haklı nedenlerin olması halinde evi tahliye edebiliyor.

Kiracı, kiraya verenin yazılı rızasını almadıkça, kira ilişkisini başkasına devredemiyor. Buna karşın kiraya veren de, işyeri kiralarında haklı neden olmadıkça bu rızayı vermekten kaçınamıyor.

Kiraya verenin yazılı rızasıyla kira ilişkisi kendisine devredilen kişi, kira sözleşmesinde kiracının yerine geçiyor ve devreden kiracı, kiraya verene karşı borçlarından kurtuluyor.

Kiracı ile taşınmaz sahibi arasında yapılan kira sözleşmesi Borçlar Kanunu kapsamında yer alan gerekçelerin doğması halinde feshedilerek, kiracıdan tahliyesi istenebiliyor. Peki kiracı tahliye gerekçeleri nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Borçlar Kanun’unda belirtilen kiracı tahliye gerekçeleri şu şekilde sıralanıyor:

a. Gereksinim, yeniden inşa ve imar
MADDE 350- Kiraya veren, kira sözleşmesini;
1. Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa,

2. Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise,
belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir.

b. Yeni malikin gereksinimi
MADDE 351- Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.

Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.

10 yıllık kiracıların tahliyesi..
10 yıllık kiracıların tahliye edilebilmesi içinse yukarıdaki gibi gerekçeler aranmıyor. 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe giren kanun uygulaması gereğince her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebiliyor.

Kiracıya tahliye ihtarnamesi örneği!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com