Kiracı sözleşmeye uymazsa ne yapılır?

Kiracı sözleşmeye uymazsa ne yapılır

Borçlar Kanunu’na göre, kira sözleşmesi yazılı ya da sözlü olarak yapılıyor. Sözlü kira sözleşmesi çoğunlukl akraba veya tanışıklık durumlarında tercih ediliyor. Sözleşmenin yazılı olarak yapılması ileriye dönük düşünüldüğünde daha çok yarar sağlıyor.

Kanunen kira sözleşmesi şu şekilde açıklanıyor; kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak ifade ediliyor.

Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından 10 yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebiliyor.

Kira sözleşmesinde taşınmazın güncel durumu, demirbaşların durumu, taşınmaz sahibinin evi kiracıya hangi koşullarda teslim ettiği ve kiracıdan nasıl teslim alınması gerektiği gibi bilgilerin sözleşmede yer alması gerekiyor.Peki kiracı sözleşmeye uymazsa ne yapılır? diyorsanız işte yanıtı..

Taşınmazı kiralayan kişi sözleşmeye aykırı bir eyleminden dolayı aleyhine dava açabilmek için öncelikle kiracıya ihtarname çekerek bu ihtarname ile bir süre vererek olumsuz durumuna son vermesi isteniyor. İhtarname çekilmeden dava açılmaması gerekiyor. Aksi takdirde davanın reddi söz konusu olabiliyor.

Kiracı istediği zaman evden çıkabilir mi?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*