Kiracı icraya nasıl verilir?

Kiracı icraya nasıl verilir

Gayrimenkul sahibi, konutunu kiraya verdiği takdirde bazı hak ve sorumluluklara da sahip oluyor. Peki kiracı icraya verilebilir mi? Kiracı icraya nasıl verilir? diyorsanız işte yanıtı…

Kira sözleşmesi, gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında imzalanan sözleşme olarak karşımıza çıkıyor. Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.

Bu sözleşmeyi imzalayan kiracı ve mal sahipleri birtakım hak ve sorumluluklara sahip olmuş oluyor. İki taraf da istediği zaman kira sözleşmesine son veremiyor.

Ancak ev sahibi, kiracı kira parasını ödemediği zaman, ev bu konu hakkında bir icra takibinde bulunabiliyor. Peki kiracı icraya verilebilir mi? Kiracı icraya nasıl verilir? diyorsanız işte yanıtı…

Kiracıya ödemediği kira bedelinin ödemesini yapması için 30 günlük bir süre veriliyor.Bu süre içerisinde kira bedelinin yine ödenmemesi durumunda kiracıdan evin tahliye edilmesi isteniyor. Kira bedelinin 31. gün ödense dahi bu hiçbir anlamı kalmıyor. Bu sebeple ev sahibi, kiracıyı evden çıkarabiliyor.

Ayrıca, kiracı bir kira dönemi içinde iki defa haklı ihtar almışsa bu da bir diğer tahliye nedeni olarak karşımıza çıkıyor.

Kiracının temerrüdü
MADDE 315- Kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir.

Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gündür. Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlar.

Kiracının verdiği zararın tespiti nasıl olur?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com