Kira tespit davalarında yetkili mahkeme!

Kira tespit davalarında yetkili mahkeme

Konut ve işyeri gibi taşınmaz mal kiralamalarında kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabiliyor. Peki kira tespit davalarında yetkili mahkeme neresidir? diyorsanız işte yanıtı…

Kira tespit davalarında yetkili mahkeme!
Yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor.

Bu kural, bir seneden daha uzun süreli kira sözleşmelerinde geçerli oluyor. Taraflar arasında bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.

Kira tespit davaları, ev sahibi tarafından kiracısına söz konusu mülkün değerinde artış olması durumlarında açılıyor. Kiraya veren veya malik kira tespit davası açabiliyor. Kira sözleşmesinin sona ermesinden itibaren en geç onbeş gün önce ihtar veya dava dilekçesinin davalı kiracıya tebliğ edilmesi gerekiyor. Peki kira tespit davalarında yetkili mahkeme neresidir? diyorsanız işte yanıtı…

Kira bedeli tespit davalarında yetki , gayrimenkulün bulunduğu veya sözleşmenin ifa edileceği Sulh Hukuk Mahkemelerinde oluyor.

……….… HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE
DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI :
KONU : Kira bedelinin tespiti talebinden ibarettir.
AÇIKLAMALAR :

1- Davalı …/…/… tarihli kira sözleşmesi gereği müvekkilimin maliki bulunduğu taşınmazda aylık …TL kira karşılığı oturmaktadır.

2- Davalının ödemekte bulunduğu kira bedeli emsallerinin çok altında olduğundan müvekkil davalı kiracıya ……. tarihindeki ihtarname ile kira bedeli artırımı hakkındaki isteğini bildirmiş olmasına rağmen davalı buna yanaşmamıştır.

3- Aylık kira bedelinin toptan eşya ve geçim endeksleri ve ekonomik esaslar göz önünde tutularak rayiç bedellere uygun bir oranda tespit edilebilmesi ve …….TL sına çıkarılmasını talep için sayın Mahkemenize başvurma mecburiyetimiz doğmuştur.

H. NEDENLER : …. Sayılı kanun ve ilgili mevzuat .

H. DELİLLER : Kira sözleşmesi, ihtarname, bilirkişi incelemesi ve sair yasal deliller.

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda arz ettiğim nedenlerden dolayı yargılama yapılarak kiralananın aylık kira bedelinin …TL.sı olarak tespitine, işbu kira bedelinin …/…/…tarihinde başlayan kira döneminden itibaren geçerli sayılmasına,yargılama giderlerinin ve ücreti vekaletin davalıya tahmiline karar verilmesini saygıyla vekaleten dilerim. …/…/….

Davacı Vekili
Av.

Kira zammı neye göre belirlenir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com