Kira sözleşmesinin geçerlilik şartları!

kira sözleşmesinin geçerlilik şartları nelerdir

 

Kira sözleşmesinde demirbaşların durumu, kira bedeli, kira artış oranı ve kira bedelinin ne zaman ödenmesi gerektiği gibi bilgiler yer alıyor. Peki kira sözleşmesinin geçerlilik şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Kira sözleşmesinin geçerlilik şartları!
Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı ile gayrimenkul sahibi aralarında yaptıkları anlaşmaya dair kira sözleşmesi imzalıyor. Bu sözleşme ile ileride yaşanabilecek sorunlara önlem alınmış oluyor.

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak biliniyor..

Sözleşme kapsamında kira süresi, kira bedeli, kira artış oranı ve kiranın ne zaman ödenmesi gerektiği bilgilerine yer veriliyor. Ayrıca gayrimenkule ve kiralamaya ilişkin genel ve özel şartlar da ev kirası sözleşmesinde belirtiliyor.Peki kira sözleşmesinin geçerlilik şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Kira sözleşmesinin geçerlilik şartları…

Kira sözleşmesi uygulamalarında taşınmaz mal kiraları için matbu kira sözleşmeleri taraflar arasında akdedilse dahi bu sözleşmenin kurulması için geçerlilik şartı olmayıp sadece ispat açısından önemli oluyor.

Kira sözleşmeleri hazırlanırken uyulması gereken bir şekil şartı bulunmuyor. Kira sözleşmesinin varlığını ispat etmek davacıya düşüyor. Sözleşme noterde yapılmış olabilir. Sözleşmenin noter huzurunda yapılmış olması tarafların imza inkarında bulunamayacağı anlamına geliyor.

Sözleşme yazılı olarak yapılmamışsa ve yıllık kira geliri toplamı HUMK 288. maddede belirtilen tutarı aşıyor ise yazılı bir belge ile ispat zorunluluğu doğuyor. Davada tanık dinlenmesi mümkün olmuyor.

Kira sözleşmesi en fazla kaç yıllık yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com