Kira sözleşmesinde kefilin sorumluluk süresi!

Kira sözleşmesinde kefil
Mal sahibi ve kiracı arasında kira sözleşmesi hazırlanırken, kefil de istenebiliyor. Peki kira sözleşmesinde kefilin sorumluluk süresi nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Kira sözleşmesinde kefilin sorumluluk süresi!
Taşınmaz kiralamalarında tarafların aralarında yaptıkları anlaşmaya istinaden kira sözleşmesi imzalamaları gerekiyor.
Kira sözleşmesi kanunen; kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak ifade ediliyor.

Kira sözleşmesi noter huzurunda imzalanabildiği gibi, taraflar arasında imzalanabiliyor. Mal sahibi ve kiracı arasında kira sözleşmesi hazırlanırken, kefil de istenebiliyor. Kefil, kira borcunun ödenmemesi halinde kira borcunu ödemekle mükellef oluyor.Peki kira sözleşmesinde kefilin sorumluluk süresi nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Borçlar Kanunu’nun 484. maddesi hükmü gereğince, yazılı şekilde düzenlenmiş, süresi ve ödenecek kira paralarının miktarı açıkça gösterilmiş bir kira sözleşmesini kiracının kefili sıfatıyla imzalayan kişi, sözleşmede gösterilen kira süresi boyunca, kiracının ödemekle yükümlü bulunduğu kira paralarından, kefil sıfatıyla kiralayana karşı sorumlu oluyor.

Ancak, kefilin sorumluluğu sözleşmede süre ve miktar itibariyle belirlidir. Kefil sorumluluğunun kapsamı ve sınırlarını biliyor. Kira süresinin, 6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkındaki Kanun’un 11. maddesi gereğince uzadığı hallerde, uzayan kira süresi bakımından kefilin sorumluluğunun devam edebilmesi için öncelikle bu hususun ( kefilin sorumluluğunun uzayan dönem için de devam edeceğinin ) sözleşmede açıkça kararlaştırılmış olması gerekiyor.

Ne kadar uzayacağı belirsiz bir kira süresine ilişkin olan ve kefili sınırsız bir sorumluluk altına sokan sözleşme hükümleri olmuyor.

Kira kontratı hazırlanırken dikkat edilmesi gerekenler!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com