Kira sözleşmesinde damga vergisini kim öder?

Kira sözleşmesinde damga vergisini kim öder

Gayrimenkul kiralamalarında kira sözleşmesi için damga vergisi ödeniyor. Peki kira sözleşmesinde damga vergisini kim öder? diyorsanız işte yanıtı…

Mesken ve işyeri kiralamalarında kiracı ile mal sahibi arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Sözleşme; kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor.

Bu sözleşmenin noter huzurunda imzalanması gibi bir zorunluluk bulunmuyor ancak taraflar yaşanabilecek herhangi bir zarar adına ispat açısından noterde imzalamayı tercih edebiliyor.

Noter onayı ile yapılan bir sözleşme varsa damga vergisi ödeme zorunluluğu bulunuyor. Peki,kira sözleşmesinde damga vergisini kim öder? diyorsanız işte yanıtı…

488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun ekli (2) sayılı Tablo’sunun 34 numaralı fırkasına göre; Söz konusu kâğıtlar (vergiden istisna edilmiş), resmi dairelere veya noterlere ibraz edildikleri takdirde bu tarih itibarıyla vergiye tâbi tutulur ve ibraz edenlerce ödeniyor.

Vergi her bir nüsha için ödeniyor. Sözleşmede kaç nüsha olduğu belirtilmemesi halinde 2 nüsha olduğu kabul ediliyor.

Damga vergisini, sözleşmeye taraf olan kişilerden, herhangi birisinin ödemesi yeterli oluyor. Damga vergisi ve cezasında, imza edenler zincirleme sorumlu tutuluyor.

Kira sözleşmesi için noter onayı gerekir mi?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*