Kira sözleşmesi yoksa kira artışı nasıl yapılır?

Kira sözleşmesi yoksa kira artışı nasıl yapılır

Konut ve işyerini kiraya veren mal sahipleri, sözleşmenin senelik olarak uzaması halinde kira bedelinde artış yapma hakkına sahip oluyor.Peki kira sözleşmesi yoksa kira artışı nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak karşımıza çıkıyor.

Belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilen sözleşmede kira anlaşmasına ilişkin esaslara yer veriliyor. Sözleşmede gayrimenkuleait özellikler, kira parası, kira ödeme zamanı ve kira artış oranları belirtiliyor.

Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.Kira artışları her ay TÜİK tarafından açıklanan ÜFE oranları doğrultusunda; kira sözleşmesinin yenilendiği dönemlerde yapılabiliyor.Peki kira sözleşmesi yoksa kira artışı nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Konutlarda yapılacak kira zammı bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek şartıyla geçerli oluyor.

Dükkan kiralamalarında; sözleşmede taraflar arasında anlaşılan oranlarda zam yapılıyor. Ancak, kira sözleşmesinde senelik kira artışına dair herhangi bir oranın belirtilmemiş olması durumunda mal sahibi kiracısına istediği oranlarda artış yapabiliyor.

Ev kirası artışı neye göre yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com