Kira kontratında kefillik süresi nedir?

Kira kontratında kefillik süresi nedir

Mesken ve işyeri kiralamalarında mal sahibi ile kiracının arasında yapılan kira kontratında kefil de bulunabiliyor. Peki kira kontratında kefillik süresi nedir?

Kira kontratı, mesken ve dükkan kiralamalarında mal sahibi ile kiracının haklarını korumak, sorumluluklarını tespit etmek adına düzenleniyor.Bu kontratın yapılması ile mal sahibi kiracısına gayrimenkulü bırakırken; kiracı da belirlenen kira bedelini ödemek ile mükellef oluyor.

Kira kontratında; gayrimenkul hakkında genel bilgiler, kira bedeli, kira süresi ve bitiş tarihi,evin adresi, cinsi,kiralayanın hakkında bilgiler,kiranın başlama ve bitiş tarihi,akdin süresi, yıllık kira bedeli, kira bedelinin ödeme şekli, kira kullanım şekli açıkça belirtiliyor.

Kontratta yazılan her maddenin doğru ve anlaşılır olması gerekiyor.Kira kontratı yapılırken kefil de istenebiliyor. Kanunen böyle bir zorunluluk olmaması ile birlikte kira kontratında gayrimenkul sahibi kefil talep edebiliyor. Kefilin olması gayrimenkul sahibi açısından yararlı bir durum olup; kiranın ödenmemesi gibi durumlarda mal sahibi güvencesi olan kefilden kirayı tahsil edebiliyor.

Ancak, kontratta kefil belirtilecek ise bunun müteselsil kefil olarak belirtilmesi gerekiyor. Buna göre, kiranın ödenmemesi halinde kira bedelinin kefilden tahsil etme yoluna gidilebiliyor.

Kira kontratında kefilin sorumluluğu, sözleşmede belirlenen süre ile kısıtlı oluyor. Sözleşme süresinin sona ermesi durumunda kefilin sorumluluğu da sona eriyor. Kontrat yenilense bile kefilin sorumluluğu yenilenmiyor.

Kira kontratının devri!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com