Kira kontratı yapılmazsa ne olur?

Kira kontratı yapılmazsa ne olur

Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında genellikle bir senelik süreli olarak kira kontratı imzalanıyor. Peki kira kontratı yapılmazsa ne olur? diyorsanız işte yanıtı…

Kira kontratı ile taşınmaz mal sahibi, bir bedel (kira bedeli) karşılığında taşınmazın kullanılmasını veya ondan yararlanılmasını belli bir süre için başka bir kimseye (kiracıya) bırakmayı taahhüt etmiş oluyor.

Taşınmaz mal sahibinin belirlenen süre zarfı içinde evin kiralanacağına; kiracının da evi kullanmasına karşın belirlenen kira bedelini ödeyeceğine dair kira kontratı imzalanıyor.

Kira kontratı taraflar arasında imzalanan kullandırma amacı taşıyan sözleşmelerin başında bulunuyor. Kira akdi olarakta bilinen kira kontratı kiralama işlemlerinde taraflar arasında yapılan anlaşmanın resmi bir belge üzerinde düzenlenmesi işlemine deniyor.

Gayrimenkul sahibi ile kiracı arasında imzalanan kira kontratında dairenin özellikleri, kira bedeli, kira kullanım şekli, kiracının bilgileri, kira bedelini ödeme şeklinin yer alması gerekiyor. Peki kira kontratı yapılmazsa ne olur? diyorsanız işte yanıtı…

Kiracı ile gayrimenkul sahibi arasında kira kontratının imzalanması yasal olarak zorunlu tutulmuyor fakat ileride oluşabilecek sorunlara karşı imzalanması gerekiyor. Yazılı bir belge olması iki taraf için de fayda sağlıyor.
Örneğin kiracının gayrimenkul sahibine verdiği depozitonun beyanı, kiraların yatırıldığı ispat edebilmesi, evi kiraladığında evin durumunun ispatlanması açısından kontrat olmaması sıkıntı oluşturabiliyor.

Gayrimenkul sahibi açısından da benzer problemler söz konusu oluyor. Bu nedenle de yazıl bir kira kontratı hem mülk sahibi hem de kiracı açısından son derece önem taşıyor.

Kira kontratı bittiğinde yeniden kontrat yapılmazsa ne olur?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*