Kira kontratı iptali nasıl yapılır?

Kira kontratı iptali nasıl yapılır

Gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında hak kaybı yaşanmaması adına kira sözleşmesi imzalanıyor. Peki kira kontratı iptal edilir mi? kira kontratı iptali nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Kira kontratı iptali nasıl yapılır?
Dükkan ve ev gibi taşınmaz malların kiralanması halinde taraflar arasında kira anlaşması yapılıyor. Bu anlaşmanın şartları ile tarafların hak ve sorumlulukları yapılan kontratta belirleniyor.

Kiracılık ilişkilerinin belirlendiği Borçlar Kanunu gereğince, kira kontratı kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor.

Kira kontratında yer alan esaslara uyulmaması ve haklı bir neden çıkmadıkça kira sözleşmesinin iptalinin istenebiliyor. Peki kira kontratı iptal edilir mi? kira kontratı iptali nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Kiralayan kira sözleşmesini belirtilen tarihten önce iptal etmek isterse ve kiralayanın rızasını alamazsa kontratın bitimine kalan sürenin ödemesini yapmak zorunda kalıyor.

Ancak geçerli bir neden sunması halinde; kiralanan mülkün sağlık açısından uygun olmaması, elektrik ve su gibi sistemlerinde yaşanan arızaların bir türlü giderilememesi gibi kiralayan mülkü kullanılamaz hale getiren sorunların olması gibi kiralayanı haklı çıkaran nedenlerin bulunması durumunda; sözleşmenin tek taraflı fesih edilmesine olanak sağlar ve bu gibi durumlarda kiralayan tazminat ödemeden sözleşmeyi iptal ediyor.

Ev sahibinin kontratı tek taraflı feshedebilmesi için de bazı haklı nedenlerin ortaya çıkması gerekiyor. Aksi halde kiralayan sözleşme tarihi bitene kadar kiralanan taşınmaz malda oturmaya devam etme hakkına sahip oluyor.

Kira kontratının feshi için ev sahibini haklı çıkarabilecek en önemli neden ise kiracının kira ödemesini ya hiç yapmaması ya da üst üste tekrarlamak şartı ile 3 ay kira ödeme tarihini geçirdikten sonra ödemesi oluyor.

Bu durumda kiralayan kontratı tek taraflı feshetme hakkını kazanıyor ve sözleşmeyi feshettiğini noter kanalı ile kiracıya bildirmesi gerekiyor.

Kira kontratı ihtarname örneği!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com