Kira ilişkisinin devri nasıl yapılır?

devir
Borçlar Kanunu ile taşınmaz mal kiralayan kiracılar bazı hak ve sorumluluklar ile bazı yetkilere sahip oluyor. Peki, kiracı tarafından kira ilişkisinin devri nasıl yapılır?

Kira ilişkisinin devri nasıl yapılır?
Borçlar Kanunu ile taşınmaz mal kiralayan kiracılar bazı hak ve sorumluluklar ile bazı yetkilere sahip oluyor. Kanunen, kiracı, kiraya verene zarar verecek bir değişikliğe yol açmamak koşuluyla, kiralananı tamamen veya kısmen başkasına kiraya verebileceği gibi, kullanım hakkını da başkasına devredebiliyor.

Kiracı, konut ve çatılı işyeri kiralarında, kiraya verenin yazılı rızası olmadıkça, kiralananı başkasına kiralayamayacağı gibi, kullanım hakkını da devredemiyor.

Alt kiracı, kiralananı kiracıya tanınandan başka biçimde kullandığı takdirde kiracı, kiraya verene karşı sorumlu olur. Bu durumda kiraya veren, kiracısına karşı sahip olduğu hakları alt kiracıya veya kullanım hakkını devralana karşı da kullanabilir. Peki, kira ilişkisinin devri nasıl yapılır? Kanun esasları şu şekilde;

Kira ilişkisinin devri
Kiracı, kiraya verenin yazılı rızasını almadıkça, kira ilişkisini başkasına devredemez. Kiraya veren, işyeri kiralarında haklı sebep olmadıkça bu rızayı vermekten kaçınamaz.

Kiraya verenin yazılı rızasıyla kira ilişkisi kendisine devredilen kişi, kira sözleşmesinde kiracının yerine geçer ve devreden kiracı, kiraya verene karşı borçlarından kurtulur.

İşyeri kiralarında devreden kiracı, kira sözleşmesinin bitimine kadar ve en fazla iki yıl süreyle devralanla birlikte müteselsilen sorumlu olur.

 

Kiracının apartmandan atılması mümkün mü?

Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*