Kira gelirim var fakat kirada oturuyorum vergi ödeyecek miyim?

Kira gelirim var fakat kirada oturuyorum vergi ödeyecek miyim

Hem kirada oturup, hem de taşınmazını kiraya veren kimseler, kira gelir vergisi ödeyip ödemeyeceklerini merak ediyor. Peki kira gelirim var fakat kirada oturuyorum vergi ödeyecek miyim? diyorsanız işte yanıtı…

Kira gelirim var fakat kirada oturuyorum vergi ödeyecek miyim?
Gelir Vergisi Kanunu gereğince ev, işyeri gibi taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler, gelir vergisine tabi tutuluyor.Vergilendirme bazı kıstaslara göre yapılıyor. Her kira geliri elde eden değil, sadece kazancın belirlenen istisna bedeli aşanlar vergide mükellef oluyor.

Buna karşın bir sene içerisinde elde edilen kira gelirlerinin istisna sınırını geçmemesi durumunda vergi ödenmiyor. İstisna sınırının üstünde gelir elde eden kimseler ise vergi mükellefi oluyor.Peki kira gelirim var fakat kirada oturuyorum vergi ödeyecek miyim? diyorsanız işte yanıtı…

Hem kirada oturup, hem de taşınmazını kiraya veren kimseler, kira gelir vergisi ödeyip ödemeyeceklerini merak ediyor. Peki
kira gelirim var fakat kirada oturuyorum vergi ödeyecek miyim? diyorsanız işte yanıtı…

Öncelikle elde edilen kira geliri için beyanname verilmesi gerekiyor. Vergi mükellefinin beyannameden sonra gerçek gider yöntemini seçerek, kendi kirada oturduğu evin kira bedelini vergiden düşürebiliyor.

Gerçek gider yöntemi ile kira vergisi hesaplama
Gayrimenkul kiralamalarından gelir elde eden ve vergiye tabi tutulan mal sahipleri vergi ödemelerinde gerçek gider yöntemini seçerek, yapmış olduğu bazı masrafları ödeyeceği vergiden indirebiliyor.

Kira gelir vergisi rehberine göre, kira gelir vergisi kapsamında gerçek gider yöntemini seçen mükelleflerin, yaptıkları giderlerle ilgili belgeleri ilgili bulundukları yılı takip eden yıldan başlayarak 5 yıl süresince saklamaları ve vergi dairesince istendiğinde ibraz etmeleri gerekiyor.

Kira gelir vergisinde gerçek gider yönteminin seçilmesi durumunda, brüt kira geliri tutarından indirilecek gerçek gider tutarları aşağıda sıralanıyor:

– Kiraya veren tarafından kiraya verilen gayrimenkul için ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri,

– Kiraya verilen malların idaresi için yapılan ve gayrimenkulün önemi ile orantılı olan idare giderleri,

– Kiraya verilen mal ve haklara ait sigorta giderleri,

– Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara harcanan borçların faiz giderleri,

– Konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin % 5’i (İktisap bedelinin % 5’i tutarındaki bu indirim, sadece ilgili gayrimenkule ait hasılata uygulanacak, indirilmeyen kısım gider fazlalığı sayılmayacaktır. 2009 yılından önce iktisap edilen konutlar için indirimden yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.)

İktisap bedelinin % 5’i tutarındaki bu indirim, sadece konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkul için uygulanacaktır. İşyeri olarak kiraya verilen gayrimenkuller % 5’lik gider indiriminden yararlanamayacaktır.

– Kiraya verilen mal ve haklar için ödenen vergi, resim, harç ve şerefiyelerle kiraya veren tarafından belediyelere ödenen harcamalara katılma payları,

– Amortismanlar,

– Kiraya veren tarafından kiraya verilen gayrimenkul için yapılan onarım giderleri ile bakım ve idame giderleri,

– Kira ile tuttukları mal ve hakları kiraya verenlerin ödedikleri kiralar ve diğer gerçek giderler,

– Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kira ile oturdukları konut veya lojmanların kira bedeli, (İndirilmeyen kısım gider fazlalığı sayılmayacaktır.)

Türkiye’de yerleşik olmayan mükelleflerin (Çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla bir süredir yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları dahil), yabancı ülkelerde ödedikleri kira bedelleri Türkiye’de elde edilen kira gelirinden gider olarak indirim konusu yapılamaz.

– Kiraya verilen mal ve haklarla ilgili olarak sözleşmeye, kanuna veya ilama istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar.

Online kira beyanı sistemi!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com