Kira artışı üfe mi tüfe mi?

Kira artışı üfe mi tüfe mi

Mesken ve işyeri kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde kira bedeline de zam yapılıyor. Peki kira artışında hangi oran kullanılır? Kira artışı üfe mi tüfe mi? diyorsanız işte yanıtı…

Ev, işyeri gibi taşınmaz malını kiraya veren mal sahipleri, sözleşmenin yenilenmesi halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapabiliyor. Ancak yapılacak zam mal sahibinin istediği oranda değil, kanunda belirtilen oranlarda yapılması gerekiyor.

Kanunen kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Borçlar Kanunu madde 344; ” Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.

Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.” diyor. Peki kira artışında hangi oran kullanılır? Kira artışı üfe mi tüfe mi? diyorsanız işte yanıtı…

Kanunen ÜFE verilerinin kullanılacağı belirtiliyor. Fakat hangi ÜFE oranlarının kullanılması gerektiğine ilişkin bilgiye yer verilmiyor. Buna karşın konut kira artış hesaplamalarında 12 aylık ortalamaya göre değişim oranları baz alınıyordu.

Ancak, Türkiye İstatistik Kurumu, kiralama bedelinde yapılacak artışlarda hangi ÜFE oranlarının baz alınması gerektiğine yönelik açıklamada bulundu.TÜİK tarafından Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi Kullanıcıları Rehberi’nde yapılan açıklamaya göre, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde değişiminin esas alınması gerekiyor.

Yargıtay kararlarına göre ise on iki aylık ortalamaların baz alınması gerektiğini belirtiyor.

2016 Ocak ayı kira zammı nasıl hesaplanır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com