Kira artış oranları Ağustos 2015!

kira artış oranları ağustos 2015
Kira artışı, kira kontratı süresinin dolması ve kira kontratının devam etmesi durumunda, kira bedelinde belli bir oranda artış yapılmasıyla gerçekleşiyor.

Kiracılık Hukukuna göre, tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek şartıyla geçerli oluyor.

Bu kural, sadece evlerde geçerli oluyor ve bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor. Kiracılara uygulanacak olan kira artışı mal sahibinin istediği oranda değil, dönemin enflasyon oranlarında yapılıyor.

Enflasyon oranları, her ay Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) tarafından açıklanıyor.Ağustos ayına ait veriler de 3 Eylül 2015 tarihinde açıklandı.. Buna göre evdeki kiracılar için kira artış oranı %6,21 oldu.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Ağustos 2015

Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,98 arttı

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,98 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,19 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,21 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,14 artış gösterdi.

Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %0,81 düşüş, imalat sanayi sektöründe %0,91 artış, elektrik ve gaz sektöründe %2,53 artış ve su sektöründe %0,01 artış olarak gerçekleşti.

En yüksek aylık artış basım ve kayıt hizmetlerinde gerçekleşti

Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; basım ve kayıt hizmetleri (%4,09), makine ve ekipmanlar (b.y.s.) (%2,91), kimyasallar ve kimyasal ürünler (%2,88) alt sektörleridir. Buna karşılık ham petrol ve doğal gaz (%-11,28), kok ve rafine petrol ürünleri (%-8,75) ve diğer ulaşım araçları (%-0,64) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.

Ana sanayi gruplarında en yüksek artış sermaye malında gerçekleşti

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2015 yılı Ağustos ayında en yüksek aylık artış sermaye mallarında ve en yüksek yıllık artış da dayanıksız tüketim mallarında gerçekleşti.

İşyeri kira artışı neye göre yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*